В последно време сме свидетели на доста опити някак си

...
В последно време сме свидетели на доста опити някак си
Коментари Харесай

Пак неизвестни около военните заплати

В последно време сме очевидци на много опити някак си заплатите на военнослужещите да се нагодят по този начин, че да станат съответни на службата в армията. Сега поражда нов миг. С какъв брой от 1 януари идната година ще бъдат увеличени възнагражденията на хората с пагони? Вече се знае, че Министерството на защитата желае едни 97 млн. лева повече в Бюджет 2019, с цел да вдигне парите на военните с по десетина %. Нещо като това, което се случи при започване на тази година. Да, само че министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че следва заплатите в държавния бранш да скочат с 10 %. На държавното съвещание за приемане на Доклада за касовото осъществяване на Консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2018 година финансовият министър Владислав Горанов рапортува, че следената динамичност на трудовите хонорари и положението на пазара на труда през последните години основава усложнения на бюджетните организации за привличането и задържането на високо квалифицирани чиновници, което въздейства отрицателно на административния потенциал в държавното ръководство. Извод, който чудесно изяснява и огромния дефицит от военнослужещи у нас. Той даде съображение на господин Горанов да предложи на сътрудниците си 10-процентно повишаване на разноските за заплатите и обвързваните с тях осигурителни заплащания на заетите в бюджетния бранш, което да бъде заложено в Закона за бюджета за 2019 година и да важи от 1 януари.

Точно тук, напълно разумно, следва въпросът „ Ще има ли второ 10-процентно нарастване на заплатите на военните, в случай, че първото към този момент е планувано? “ Министърът на защитата Красимир Каракачанов, по негово самопризнание пред публика от към 200 настоящи и запасни военнослужещи, е попитал същото премиера. Засега отговор няма, въпросът остава спорен. Едно е ясно обаче, че в случай че ги няма тези втори 10 %, възнагражденията на военните още веднъж ще изостават сензитивно от парите на останалите, които служат на страната. И, както споделя финансовият министър, ще не престават усложненията за привличане и задържане на качествени фрагменти.

Докато чака резултата от въпросната полемика, на министър Каракачанов ще му се наложи да направи една много комплицирана интервенция и да вкара правдивост във възнагражденията в армията. Преди година законодателят му даде право да дефинира размерите на военните заплати, вместо това да прави държавното управление с разпореждане. Но пък не му даде кой знае какъв брой пари, с цел да се почувства упражняването на това право. Тези дни изиска от Народното събрание да върне нещо, което беше отхвърлено преди 15 години. Така, в случай че депутатите уважат предлагането и то много бързо, от началото на идната година месечното заплащане на военнослужещите ще зависи освен от военното звание, само че и от заеманата служба. В момента у нас имаме 21 военни звания. По предварителни планове министърът би трябвало да дефинира размера на заплатите, както съгласно броя на званията, по този начин и в сходство с до 99 длъжностни равнища.

От МО считат, че настоящата законова уредба не разрешава заслужено диференциране при определянето на заплащането за разнообразни длъжности в обсега на едно и също военно звание, без значение от другите условия за заемането на длъжността, свързани с обучение и квалификацията, отговорността и тежестта на изпълняваните задания. Заедно с това са разпознати проблеми, с решаването на които ще се усъвършенстват опциите за попълване на длъжности за военнослужещи, за които се изисква спомагателен учебен ценз, подготовка, професионален опит и други Това се дефинира, като стъпка към превъзмогване на некомплекта във въоръжените сили.

Под правдивост в тази смяна се схваща постигането на по-големи разлики в размерите на съществени месечни хонорари. Смята се, че това ще бъде значителен тласък за тези военнослужещи, които се стремят към по-качествено осъществяване на функционалните отговорности и повишение на квалификацията и образованието.

Допуска се, че ще има и ощетени, т.е. с по-ниски заплати след смяната. Според създателите на плана, тези военнослужещи ще получават за отплата персонална краткотрайна добавка, която ще се включва в месечното заплащане.

Преди 15 години в МО, т.е. директно пред приемането ни в НАТО, мислеха тъкмо противоположното. Тогава отхвърлиха съществуващата формула, която в този момент министър Каракачанов желае да възвърне. Един от тогавашните претекстове за смяната бе основаването на опция да се понижат равнищата на длъжности в обсега на едно военно звание. Прогнозираше се реализиране на сходство с условията в страните-членки на НАТО. Явно от днешна позиция правдивост няма. Ще забележим дали министър Каракачанов ще я възвърне. Не единствено на книга, обаче, само че и в проценти, за което би трябвало да убеди премиера и финансовия министър.

За едни смешни пари


Ако, примерно, не дадат 200 млн. лева повече, които са смешни пари на фона на 2 милиарда остатък за полугодието, бих си подал оставката, отговори преди няколко дни на журналистически въпрос министър Каракачанов. Макар че, съгласно него, и тези 200 милиона са много малко за поддържане на наличната техника и увеличение на военните заплати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР