В последно време се увеличава броят на хората от Персийския

...
В последно време се увеличава броят на хората от Персийския
Коментари Харесай

Саудитки бягат от Персийския залив с помощта на сайт

В последно време се усилва броят на хората от Персийския залив, които желаят да изоставен своите страни и търсят леговище в западните страни. Това разкрива саудитският деятел Талеб Ал Абдулмохсен пред Би Би Си.

Талеб е основател на уебсайт, който оказва помощ на жители на заливните монархии, отказали се от исляма или чувстващи се притиснати от настоящите там правила да избягат от своите страни.

Самият Ал Абдулмохсен е минал по същия този път, откакто се е отказал от исляма, и знае пред какви компликации и провокации се изправят тези хора.

„ Вероотстъпничеството” е един от най-големите грехове в исляма и се санкционира извънредно тежко, в това число и със гибел, в консервативните ислямски общества.
“Ивнинг стандарт ”: Съпругата на дубайски шейх избяга с 31 млн. паунда Принцеса Хайа е брачна половинка на дубайския шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум
„ 90% от търсещите помощ, с цел да изоставен района на Персийския залив, се дами на възраст сред 18 и 30 години”, споделя деятелят и добавя, че след няколкото случая на бягства на принцеси от Дубай и въпросът със саудитската тийнейджърка Рахаф Мохамед от началото на годината от ден на ден хора се свързват с него и посещават уеб страницата му с молба за подпомагане.

Единствената арабска страна, от която не са търсили помощ на неговия уебсайт до момента, е Оман, разкрива Талеб.

За разлика от кралските особите, случаите на елементарните инакомислещи хора, подложени на гонене в Залива не получават такова медийно отразяване.
Щастлива развръзка: Отреклата се от исляма саудитка получи статут на емигрант 18-годишната Рахаф получи статут на бежанка от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците и чака виза за Австралия
В момента Талеб оказва помощ на младата Дина*, която е избягала от своето семейство в ОАЕ да премине процедурата за приемане на леговище във Англия.

Тя обаче чака към този момент дълго време казусът ѝ да бъде прегледан от службите, живеейки с 50 $ на седмица и в непрекъснат боязън, че фамилията ѝ ще я открие и ще бъде върната в Емиратите.

Именно фамилният напън да се омъжи срещу нейното предпочитание е капката, която прелива чашата и я кара да избяга от къщи. Проблемите ѝ обаче са почнали доста преди този момент, когато се е осмелила да подлага под подозрения доста от постулатите на религията на нейното семейство.

Някои от аспектите на исляма ѝ се коствали доста подтиснически, а първите вътрешни и външни опонира с нейните родители почнали, когато ѝ наложили да носи хиджаб.

Всички тези несъгласия карат Дина да търси поддръжка и схващане отвън нейния дом. Открива ги онлайн в групи със себеподобни.

„ Прекрасно е да можеш да приказваш с хора, които имат твоите виждания”, счита Дина.

Момичето споделя, че за вероотстъпничество в ОАЕ може да получиш присъда до 15 години затвор. От външното министерства в Абу Даби обаче отхвърлят тези изказвания пред Би Би Си и декларират, че никой няма да бъде преследван в страната, в случай че се откаже обществено от исляма.

Дина обаче споделя, че пандизът не е най-лошото в този случай, а преследването, на което може да бъдеш подложен от личното си семейство.
Щастлива развръзка: Отреклата се от исляма саудитка получи статут на емигрант 18-годишната Рахаф получи статут на бежанка от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците и чака виза за Австралия
Благодарение на чат групите, в които взе участие, тя стига до уеб страницата на Талеб - wearesaudis.net. Достъпът до страницата е неразрешен в мюсюлманските страни, само че тя съумява да го посети, употребявайки VPN.

Талеб не желае да разкрива детайлности по какъв начин е съумял да провежда излизането ѝ от ОАЕ, тъй като сега има още няколко дами, които напущат своите страни по същия метод.

Отбелязва, че не е било елементарно, поради че за пътуването на сама жена в Залива се изискват доста документи, които би трябвало да бъдат издадени от нейното семейство.

В момента Дина чака решението за своя статут във Англия, а Талеб се надява, че ще го получи скоро, тъй като обстановката, в която се намира я излага на огромен риск.

Междувременно той е в Германия, където продължава да работи по 16 часа дневно, с цел да обезпечи помощ на хора като Дина. И е подготвен да го прави, до момента в който се постанова.

*Дина – името е заменено

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР