В последно време плуването в дивата природа стана много популярно.

...
В последно време плуването в дивата природа стана много популярно.
Коментари Харесай

Басейни срещу диво плуване - експерт по микробите за това кое е по-лошо

В последно време плуването в дивата природа стана доста известно. Плуването навън е освен прелестен метод да се насладите на слънчевите лъчи, чистия въздух и зелените листа, само че също по този начин може да помогне за облекчение на напрежението и повишение на ендорфините. Това основава чувство за благоденствие, както и за изгаряне на калории и трениране на мускулите.

Но дружно с насладите от плуването навън се появяват и някои рискове. Не единствено че плуващите навън са изложени на по-голям риск от приливите и отливите, теченията и вълните, само че във водата може да се крият и неприятни буболечки и бактерии. И защото в моята родна страна, Англия, в моретата, реките и езерата постоянно се вливат непречистени отпадни води, може да е мъчно да се откри безвредно място за гребане.

Разбира се, плуването в басейн крие и други опасности. Най-често срещаните болести са инфекции на пикочните пътища, ушни инфекции и коремни заболявания. Мръсните басейни могат да провокират парене в очите и да приютят всевъзможни бактерии и микроби - в това число урина, фекалии и пот. В доста връзки плувните басейни са като огромна баня, цялостна с доста непознати хора.

Но въпреки да е ясно, че плуването в открити води крие разнообразни опасности от плуването в басейн, въпросът къде е най-безопасно да плувате може да не наподобява незабавно явен. И по този начин, къде е най-чисто за къпане: в плувните басейни или в реките, езерата, каналите и морето? Нека да разгледаме доказателствата.

Токсични води

За разлика от плувните басейни, където водите се следят деликатно, при откритите води съставът им непрестанно се трансформира. Това значи, че в дивите води могат да попаднат химикали от околните ферми или промишлени зони, животни могат да дефекират във водата, а в някои региони човешките отпадни води могат да бъдат законно или по различен метод изхвърлени във водата (ако виждате тръби, не влизайте).

Възможно е да няма указателни табели, предупреждаващи за локалните рискове, и съществуването на токсични субстанции да не е явно. Когато се съмнявате в химическата сигурност на откритите води, по-добре е да не влизате в тях. Ако водата не наподобява или не мирише вярно, доверете се на инстинкта си.
В съпоставяне с басейните има и естествени рискове за откритите води, изключително през лятото.

Синьо-зелените водорасли са тип бактерии, които се срещат естествено в езерните екосистеми. През топлото лято водораслите имат податливост да се развъждат и да образуват прахообразна зелена мърсотия (известна като цъфтеж) на повърхността на езерото. Този разцвет на синьо-зелени водорасли може да освободи отрови, които са нездравословни за хората и от време на време смъртоносни за домашните любимци.

Плуването или поглъщането на вода, съдържаща цъфтящи водорасли, отделящи отрови, може да докара до кожни обриви, раздразнение на очите, тежки стомашно-чревни разстройства, тресчица и болки в мускулите и ставите.

Бактерии и вируси

Диарията е най-често срещаното заболяване, обвързвано с плуването в открити води, постоянно заради замърсяване с отпадни води. Разболявате се, в случай че погълнете нечиста вода, която може да съдържа бактерии и вируси като E.coli и норовирус.

Плъховете, живеещи в канализацията в съседство със сладководни реки или канали, също могат да придвижват в урината си бактериалния патоген Leptospira, който предизвиква лептоспироза (болест на Вайл). Инфекцията настава, в случай че се погълне почва или вода от езеро, река или канал, която съдържа урина от инфектирани животни, попадне в очите на плувец или в порезна рана.

Лептоспирозата може да аргументи увреждане на черния дроб и бъбреците и може да бъде съдбовна, в случай че не се лекува. Ако до две седмици след плуване в река или канал развиете признаци на грип или жълтеница, може би е добре да поискате от лекаря си да ви направи тест за лептоспироза.

Що се отнася до морето, изследване от 2018 година откри, че хората, които плуват в морска вода, са по-склонни да получат инфекции на ушите, носа, гърлото и стомашно-чревната система, в сравнение с тези, които са останали на плажа. Така че е добре да се измиете след плуване във всички открити води и сигурно преди консумация на храна.

Присъдата

Като се събере всичко това, даже и при опцията хората да пикаят и каканижат в басейна, управляваният плувен басейн постоянно ще бъде по-безопасна среда за плуване. Особено когато вземете поради неща като ужилвания от медузи и спомагателните опасности, които произтичат от плуването в студена вода.

В съпоставяне с басейна е по-вероятно дивите плувци да се разболеят от плуване в открита вода, защото в нея постоянно има микроби, които могат да причинят заболяване.

При подобаващи равнища на хлорна стерилизация и поддържане на рН на водата в плувния басейн е доста по-малко евентуално тя да съдържа инфекциозни микроорганизми и по тази причина съставлява доста по-безопасна среда за плуване за забавление. Вероятността от пострадвания и удавяния също е доста по-малка в басейните, в които има подготвени спасители и съоръжение за сигурност.

Може би следователно управляваният плувен басейн навън предлага най-хубавото от двата свята - плуване със слънце на гърба в хигиенична среда.

 Източник: CNN

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР