В последно време на всички стана ясно, че сме изправени

...
В последно време на всички стана ясно, че сме изправени
Коментари Харесай

Бившият български съдия в Страсбург очаква извинение от Гешев

" В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора самостоятелен съд или прокурорска република “, сподели някогашният български арбитър в Европейския съд по правата на индивида Здравка Калайджиева в петък. Сега тя е юрист и е част от екипа на неправителствената организация Български юристи по правата на индивида.

Преди няколко дни организацията поддържа потребността от промени в конституцията, които да прекратят безотчетността и безконтролността на основния прокурор. Това е позиция, която Калайджиева пази от години, само че преди ден основният прокурор Иван Гешев я дефинира като " безочливост ".

" Необходимостта от промяна е изяснена в редица решения на Европейския съд (в Страсбург), Венецианската комисия, други интернационалните престижи. В нашето мнение няма нещо изключително ново. Но до този миг никой не беше характеризирал моето персонално мнение или активността на „ Български юристи по правата на индивида “ като " безочливост ". Очаквам обществено опрощение от господин Гешев и се надявам способените органи за оценка на неговата етичност и колегиалност като прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и Висшият адвокатски съвет да реагират “, сподели Калайджиева пред БНР.

" Необходимостта от промени в конституционната уредба на правосъдната система, които да изяснят кой в нея е кум, кой сват, кой на булката брат, наподобява остана неразбрана единствено от основния прокурор ", добави тя.

Иван Гешев се ядоса на Български юристи за правата на индивида, която разгласи, че " прокуратурата продължава да реализира необятни квази-съдебни пълномощия " и " привременно правосъдие”, с което " нерядко се засягат и съществени права на жителите ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР