В последно време имаме по-силна от всякога нужда от добри

...
В последно време имаме по-силна от всякога нужда от добри
Коментари Харесай

Ще се възстанови ли напълно озоновият слой

В последно време имаме по-силна от всеки път потребност от положителни вести. И следващата идва от космоса. Според данни от последно проучване, оповестено в журнала Nature, озоновият пласт продължава да се възстановява своята целокупност и има капацитета да се възвърне изцяло .

Той е нашият предпазен щит, намиращ се в стратосферата, който всмуква значително ултравиолетовата радиация, идваща от слънцето. Ако изчезне изцяло, животът на планетата ни би бил неосъществим.

Докладът регистрира неочакван напредък , който най-вероятно се дължи на ограниченията, подхванати от множеството страни по света в последните години за опазването на озоновия пласт.
 Снимка 473503

Всъщност, ограниченията стартират още от 1987 година, когато се приема Монреалския протокол. В него са упоменати веществата, който нанасят най-сериозна щета на озоновия пласт, и е неразрешена тяхната приложимост. На първо място са спрейовете, съдържащи хлорвъглеводороди.

Учените разясняват, че подобряването на озоновия пласт е обвързвано и с климатичните промени , регистрирани в южното полукълбо. Свиващата се дупка в пласта води и до промени в циркулацията на въздуха. Изчерпването на озона трансформира струйните потоци, които в този момент последователно възвръщат своята нормална траектория, написа Independent.
 Коронавирусът, измененията в климата, замърсяването на въздуха и позитивните резултати от пандемията
Изненадващата изгода от ковид

Плюсовете от нашите минуси

Тази смяна във ветровете, която ще продължи наедно с измененията в озоновия пласт, води до позитивни климатични промени и елиминиране на аномалиите, на които всичко ние сме очевидци в последните години .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР