В последно време харизмата на Томислав Дончев угасна сериозно. Няколко

...
В последно време харизмата на Томислав Дончев угасна сериозно. Няколко
Коментари Харесай

Десет причини Томислав Дончев да подаде оставка

В последно време харизмата на Томислав Дончев угасна съществено. Няколко пъти към този момент писахме за проблемите и грешките, подбудени от работата на вицепремиера. Интересно за какво обаче нито той подава мъжки оставката си даже при подозрение за неправда (какъвто бил новият честен кодекс на ГЕРБ), нито министър председателят му я желае. Нещо повече - Дончев продължава да е на задната седалка на джипа в премиерското риалити.

Риалити шоутата обаче към този момент не са на мода и има сериозна заплаха Борисов да научи това още наесен, виждайки резултатите от локалните избори. Затова е чудно по какъв начин и за какво министър председателят упорства да пази едни, а да “реже главата” на други. След всичко реализирано от ГЕРБ досега не е време някои да виждат “синята лампа”, а и да си отиват, поради незадоволителни резултати. Управляващата партия би трябвало да си реализира по-високи цели и да изисква повече от основните си фигури. Защото направеното се приема от хората за даденост. Това е обикновено и жителите няма защо да бъдат упреквани. Иван Костов им се обиди едно време и това го прати от действителния политически живот в лабораторията, написа Ивайло Митков в коментар topnovini.bg.

Но думата ни е за вицепремиерът Дончев - една от еманациите на този чудноват политически развой, който протича от началото на годината. Честно казано, малко ни омръзна да обсъждаме габровския политик, само че аргументите за това са не една и две. И не престават да се натрупат нови.

Затова, с цел да забележим до каква степен и по какъв начин кореспондират с моралния кодекс на ГЕРБ, предлагаме на разискване 10 основателни аргументи Томислав Дончев да подаде оставка:

1. Скандалите с Търговския указател отпреди година

25 терабайта информация - толкоз бе наранена от срутва в Търговския указател от предишното лято. Големият скандал стана мотив за първи път съществено да се заприказва, че сигурността на цифровите данни в страната е на сериозно ниско равнище. Тогава вицепремиерът съобщи, че главните задания отсега нататък са да се възвърне цялостната активност на регистъра и да се откри виновност. Премиерът изиска шефката на регистъра Зорница Даскалова да даде оставка. И до ден сегашен не стана ясно кои тъкмо са отговорните за срутва, само че се оказа, че точно в този интервал Агенцията по вписванията си е раздала солидни бонуси “за добре свършена работа”.

2. Неслучилата се рефрорма в облекчаването на административната тежест и неналичието на така наречен Електронно държавно управление

Месеци преди срутва в Търговския указател министър председателят изиска облекчение на административната тежест. Това, на процедура, можеше да се случи само с реализирането на така наречен Електронно държавно управление. За страдание обаче тази промяна се точи повече от осем години и вменяването й като приоритет на вицепремиера Дончев не оказа помощ изключително за реализирането й. Нещо повече - оказа се, че това е парещ картоф, който габровският политик не желае да държи повече в ръцете си и по тази причина го стовари на различен вицепремиер - Мариана Николова.

През септември 2018-а Томислав Дончев съобщи по Българска национална телевизия, че до края на годината стопира обмяната на хартии сред администрацията. Това, несъмнено, още е в областта на пожеланията.

3. Скандалът с приключването на данни от Национална агенция за приходите

Около година след абсурда с комерсиалния указател хакер/и разрушиха осведомителните масиви на Национална агенция за приходите, като даже имаше отправена насмешка към държавното управление и равнището на цифровата ни сигурност. Реакцията на страната в дните след абсурда затвърди хакерските изказвания. Първоначално се говореше за офанзива от Русия, след това бе задържан 20-годишен хакер от България. Сега са конфискувани компютрите от компанията, в която работи, а с европейска заповед за арест се снабди шефът му. Томислав Дончев още веднъж заприказва дни откакто абсурдът избухна, заявявайки, че Национална агенция за приходите ще заплати възможна санкция за теча на данни от нашите налози. С други думи - данъкоплатците ще платят санкция за нещо, за което не са отговорни.

Тук се нарушава фундамента на публичния контракт и тази тематика се трансформира в сериозен политически проблем. Ако би трябвало сами да се глобим, значи казусът е в тези, на които сме поверили ръководството. И в случай че не се оправят добре - нужна е оставка. Може би не на държавното управление, не на финансовия министър, само че най-малко на този, който до неотдавна отговаряше за електронното ръководство.

4. Скандалите към злополуката в Своге и информациите, че Дончев има интерес в областта на пътната сигурност

След злополуката в Своге Томислав Дончев се ангажира да сътвори мегаструктура, която да реши проблемите с войната по пътищата. Експертът от Института за пътна сигурност Богдан Милчев е бил показан персонално от Томислав Дончев в Министерския съвет в компанията на трима министри като най-важната фигура в бъдещата мегаструктура, която ще сплотява съответните звена от няколко ведомства, с цел да се бори за сигурността по пътищата. Тя пък би трябвало да бъде управлявана от неговия доближен Атанас Тодоров. Според слуховете, задачата на всичко това е многомилионна поръчка за камери по пътищата, която да бъде извоювана от габровска IT компания. До момента Томислав Дончев не е коментирал тези информации. Година след злополуката в Своге въпросната мегадирекция действително не е работещ орган и към момента не са реализирани резултати по тематиката.

5. Скандалите в НДК по времето на Боршош, когато Томислав Дончев беше принципал на Двореца

Връщаме се в 2014-а, когато Националният замък на културата е под опеката на Вежди Рашидов в качеството му на министър на културата, а за шеф е назначен Мирослав Боршош. Търканията сред скандалния началник на НДК и министъра са мотив в средата на 2015-а Томислав Дончев да изиска да стане принципал на Двореца. Причината - идната подготовка за Европредседателството и обвързваните с това запаси.

Въпреки, че не заверява годишните финансови доклади и знае положението на сдружението, както и сериозното нарастване на загубите - не вади нескрито това и не подхваща ограничения. По времето, по което Томислав Дончев е принципал, се реализира и скандалната публичната поръчка, предмет на делото против Мирослав Боршош. Дончев е бил наясно, че поръчката е компрометирана.

Нещо повече - с промени в устава точно Дончев е упълномощил изпълнителния шеф на НДК Боршош да утвърждава безлимитни разходи. Преди промените от 2015-а, когато НДК отива в областта на въздействие на габровския политик, Боршош е имал право да се разпорежда независимо единствено със средства до 50 хиляди лева Всичко над тази сума е трябвало да мине през утвърждението на Съвета на шефовете на НДК.

6. Скандалното безучастие и липса на съответни ограничения за преодоляване на африканската чума по свинете

Покрай животновъдната рецесия от последните дни стана ясно, че Дончев е началник на националния епизоотичен щаб.

Защо чумата по свинете ни изненада?

Още предходната година запалени ловци разясниха, че африканската чума по свинете върлува у нас от най-малко три години. Информацията обаче е надълбоко покривана, с цел да не навреди освен на отглеждането на животни, само че и на ловния бизнес. Миналата година имаше оповестена чума по дребните преживни животни, взимаха се ограничения, умъртвяваха се животни… И казусът не се реши. Най-трагикомичният детайл бе издигнатата от Румен Порожанов ограда, която да възпира болните свине от Румъния да идват у нас. И до ден сегашен оградата е по-известна като “Чесалото”, поради размерите и безспорното й безсмислие. Проблемите от тази година обаче демонстрират, че очевидно от много време у нас спешната обстановка е проспивана и не престават да не се взимат съответни ограничения.

Еколози и публицисти тръбят, че загробването на прасетата не е верен и сполучлив способ, дори в противен случай. А това се обрисува следващият проблем, от който Томислав Дончев ще се изплъзне.

7. Общественото съмнение, демонстрирано в родния му град

През април Габрово излезе по улиците, с цел да стачкува против своеволията на ромите в региона. Ситуацията стана сериозна, а Томислав Дончев отиде да успокои съгражданите си. Те обаче недвусмислено обявиха мнението си за него и “проксито” му - кметицата Таня Христова, освирквайки ги мощно.

Това бе гласовит имиджов пестник за Дончев, чиято политическа кариера потегли точно от Габрово. Градът бе апетитен и за една от визитките на ГЕРБ, въпреки да няма триумфите на Бургас, да вземем за пример.

8. Липсата на сектор

Напоследък ресорите и отговорностите на вицепремиера Томислав Дончев не са доста ясни. Той е и единственият заместител на Борисов в Министерски съвет, за чиито отговорности няма информация на държавния уебсайт.

Така, около някой и различен скандал, разбираме защо в действителност дава отговор Томислав Дончев. Така бе след цифровия разгром с Търговския указател и Национална агенция за приходите, по този начин е в този момент и с африканската чума по свинете. Дали неналичието на сектор не е комфортно леговище за управническия таван, който Дончев явно е стигнал?

В предходен кабинет вицепремиерът отговаряше за еврофондовете. Но пък в този момент може да му припишат я свадите в ДФЗ, я нещо друго, поради което Европа ще ни гледа изкривено.

9. Желанието му да подвига налозите

“След провеждането на локалните избори ще е подобаващ миг да се стартира още веднъж полемика общините да имат право да постановат спомагателна надбавка върху подоходния налог.” Това са думи на Томислав Дончев от средата на месеца, изречени в изявление за “24 часа”. Посланието е ясно - гласувайте за нас на локалните избори, а след това ще ви вдигнем налозите. Борисов го скастри, заявявайки по какъв начин в неговия мандат повдигане на налозите няма да има. Но думите на вицето останаха в ушите на електората.

10. Прогнозите му за разпад на ръководството

В изявление за Българска национална телевизия от последната седмица вицепремиерът сподели нещо впечатляващо - не може изрично да бъде изключена опцията за предварителни избори, тъй като “политическият живот в Бъглария е толкоз динамичен ". Ако ръководството не е устойчиво и е подвластно от трусовете в дребната коалиция - за какво това не се споделя ясно? Няма ли към този момент кой да се занимава и да усмирява така наречен “патриоти”.

След всички тези думи на човек от ден на ден му остава чувството, че Дончев и множеството министри са се окопитили и гледат да пазят постовете си до момента в който могат. А след тях - и потоп.

Ето 10 бързи аргументи вицепремиерът да хвърли оставка. Дори като честен акт. Дори и Борисов да каже “Дончев ми е непосредствен и значим, няма да му приема оставката”. Но това по този начин и не се случва.

Явно моралният кодекс в ГЕРБ едни го извършват, а други единствено го четат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР