В последният Windows 2019 ъпдейт от месец май, Microsoft обърнаха

...
В последният Windows 2019 ъпдейт от месец май, Microsoft обърнаха
Коментари Харесай

Windows Sandbox: Как да ползваме виртуалната среда на Microsoft

В последният Windows 2019 ъпдейт от месец май, Microsoft обърнаха внимание на потребителиет си върху една доста интересена функционалност, наречена Windows Sandbox. И до момента в който компанията я показа като главно предпазена среда за работа, тя е нещо много повече. Windows Sandbox, както и множеството приложения от сходен вид, обезпечават метод да ревизирате дадена стратегия или уеб страница, за които не сте изключително сигурни, без това да навреди на компютъра и информацията ви.

Windows Sandbox основава подсигурена Windows опреационна система, вътре в стандартния ви Windows, като двете среди за работа са изцяло изолирани. Можете да отворите браузър и да посещавате съмнителни или рискови уеб сайтове, да сваляте стратегии и файлове. Тази виртуална среда разрешава и удобството да копирате файлове към " действителното " ви PC, в случай че всичко е наред с тях.

Във всеки един миг можете да пандизите Windows Sandbox и заради характера на тази среда, цялата информация, която сте имали вътре, ще бъде унищожена. Ако някой подозрителен уебсайт стартира да пуска малуер или вируси към Windows Sandbox, лишава единствено един клик с мишката, с цел да се измъкнете от обстановката, без тя да навреди на същинската ви Windows апаратура. Когато още веднъж стартирате Windows Sandbox, ще получите чисто нова Windows 10 среда, без диря от последните ви завършения. Друго значимо преимущество е, че не се нуждаете от второ копие на Windows или спомагателни ключове - би трябвало ви обаче версията Windows 10 Pro или Enterprise, с цел да можете да употребявате Sandbox. Ето и всичко, което би трябвало да знаете за Windows Sanbox.

Първи стъпки

Технически, Windows Sandbox е лека виртуална машина - инструмент, който постоянно е употребен от разработчици и откриватели, с цел да тестват по какъв начин се държи даден програмен продукт в следена среда. Виртуализацията основава цялостен виртуален компютър - със лична операционна система, рам и памет за предпазване - всичко това в действителния компютър. Освен условията за Windows 10 Pro, Sandbox има потребност от относително мощна система, с цел да разгърне цялостните си благоприятни условия. Ето и минималните систематични условия:Windows Sandbox е функционалност на Windows, която няма да бъде конфигурирана по дифолт, даже в случай че е налична. За да я изберете, би трябвало да отидете в Windows Features контролния панел и да потърсите опцията Turn Windows Features on and off. Скролвате, до момента в който намерите мечтаната алтернатива и избирате тикче в дадената кутийка. Windows ще конфигурира Sandbox и най-вероятно ще се наложи да рестарирате компютъра.

 Windows Sandbox: Как да употребяваме виртуалната среда на Microsoft
За да стартирате Windows Sandbox, можете просто да напишете двете думи в Windows лентата за търсене. Първоначалното пускане ще отнеме малко повече време - Microsoft споделят, че откакто един път виртуалната машина е стартирана, тя ще бъде архивирана, с цел да може следващи стартирания на Sandbox да се случват по-бързо.

Как да използваме Windows Sandbox

Sandbox се появява като дребен прозорец на десктопа. В този прозорец се намира различен Windows десктоп. Виртуалната машина обаче няма да наподобява на елементарния ви Windows - всички варианти за персонализация - тематики, икони, шрифтове - те няма да бъдат трансферирани в Windows Sandbox. Това е концепцията - да позволите персонална информация да изтече в дивите глъбини на интернет. Нито една от конфигурираните стратегии от трети страни няма да се появи в Sandbox. Ще имате достъп до File Explorer, само че стеснен до паметта, заделена особено за Sandbox, а също по този начин ще ползвате част от систематичните запаси на вашето PC. Само едно копие от Wondows Sandbox може да работи едновременно.

 Windows Sandbox: Как да употребяваме виртуалната среда на Microsoft
Вероятно ще се изкушите да отворите Windows Sandbox на цялостен екран незабавно. Това е изцяло в реда на нещата, Microsoft са сложили задоволително положително обозначение в горната част на прозореца, с цел да не забравите, че работите във виртуалната среда. Работата на цялостен екран обаче има особености - би трябвало да внимавате да не превкючите без да усетите към действителното си PC и да започнете да търсите в интернет рисковите уеб сайтове непосредствено там.

Edge браузърът и File Explorer обаче няма да се разпознават особено като Sandbox версии, тъй че би трябвало да имате и това поради. Windows Sandbox на процедура не работи като обособена виртуална машина, а като приложение и заради тази причина ударът върху продуктивността не е толкоз огромен. Такъв обаче въпреки всичко има - Sandbox ще задели част от процесорната мощност, RAM паметта и дисковото пространство за лични цели. Ако машината ви не е от най-бързите, Sandbox сигурно ще я забави осезаемо.

Windows Sandbox няма да ви заяви, в случай че нещо неправилно се случва - да вземем за пример приложение или уебсайт изпращат информация към трети страни, отбраната е по-скоро пасивна. Ако файлът, който идва в пощата ви се коства подозрителен, можете да го отворите в Sandbox - в случай че е криптовирус да вземем за пример, той няма да навреди на системата.

 Windows Sandbox: Как да употребяваме виртуалната среда на Microsoft
Запомнете - можете да пандизите Windows Sandbox във всеки един миг. Когато го извършите, ще получите известие, че всичко, което сте запазили като информация вътре, ще изчезне. Всички отбрани, които предлага Sandbox, се обезсмислят, в случай че решите да трансферирате файлове към действителната си машина, тъй че - помислете добре, преди да предприемете сходни стъпки.

Windows Sandbox за ежедневна приложимост

Ако работите известно време с Windows Sandbox, ще осъзнаете, че това е доста повече от просто приложение, в което да пускате стратегии и да отваряте файлове, за които не сте сигурни. Една от най-полезните функционалности на сходна среда, е опцията за в действителност несъмнено браузване в интернет. Повечето съвременни браузъри оферират сходни детайли за отбрана, само че в случай че в действителност ще се разхождате в тъмните глъбини на нета, просто можете да отворите Edge в Sandbox. Ако се притеснявате, че тайно режимът на Chrome не е изключително тайно, просто свалете и стартирайте Chrome в Sandbox.

На доктрина вашият интернет снабдител ще разполага с лог на това, което гледате, само че сега, в който пандизите Sandbox, този лог и тази история на браузване ще изчезнат. Странен факт е, че Windows Defender като че ли не работи в Sandbox, само че можете да свалите антивирус от трети страни, с цел да сте наясно въпреки всичко с какво ви нападат, когато това се случи.

 Windows Sandbox: Как да употребяваме виртуалната среда на Microsoft
Не си мислете, че ще можете да играете игри в Windows Sandbox - даже на доктрина това да е постижимо с мощна машина, изгодите от сходно нещо са съвсем несъществуващи.

За какво ще ползвате Sandbox и какъв брой тъкмо ще разчитате на него в всекидневието си, зависи от вас. Хубаво е обаче да знаете, че имате един съвсем непробиваем предпазен пласт, когато ви се постанова да си имате работа със съмнителни файлове или уеб сайтове. Вместо да се чудите дали в мейла има криптовирус, идващия път просто пуснете Sandbox и проверете умерено.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР