В последния възможен момент правителството одобри чаканите от години промени

...
В последния възможен момент правителството одобри чаканите от години промени
Коментари Харесай

Кабинетът най-сетне прие промените за втората пенсия

В последния вероятен миг държавното управление утвърди чаканите от години промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които се контролира етапа на погашение от втория пенсионен дирек. Те обаче занапред ще се гласоподават от Народното събрание, което значи, че годината ще стартира без изясненост при какви условия ще могат да получават две пенсии първите пенсионери на промяната. Очаква се това да са 17 000 дами, на които им следва да се пенсионират през септември 2021 година

В тристранката синдикатите и работодателите имаха куп забележки към оферти от държавното управление законопроект, само че от справката за отразените в него претенции се вижда, че нито едно от тях не е утвърдено.

Универсалните фондове ще оферират три типа пенсионни артикули, като единствено хората с най-големи спестявания могат да се надяват на същинска пенсия, за всички други заплащането ще е по-скоро добавка към главната пенсия. Изборът остава съвсем неосъществим, защото зависи от насъбраното в самостоятелната партида. Наследяването при хората с най-големи партиди ще е лимитирано.

Според оповестения от кабинета план пенсионните артикули ще бъдат следните:

- Пожизнена пенсия за напреднала възраст ще се изплаща, когато размерът на пенсионните спестявания разрешават разпределяне на пенсия в размер, който е не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. 45 лева за 2021 година Този тип пенсия няма да може да се наследява. Пожизнената пенсия има още два разновидността - пожизнена пенсия с обезпечен интервал на погашение, при която ще има заместничество и разсрочено погашение на част от средствата до избрана възраст, след което се минава към пожизнена пенсия.

- Разсрочено заплащане на средствата от самостоятелната партида ще е допустимо, когато тяхната стойност не е задоволителна за разпределяне на пожизнена пенсия, само че надвишава три пъти минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. е над 900 лева В този случай месечното заплащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст, с други думи ще бъде сред 45 и 300 лева през 2021 година Този тип заплащане ще може да се наследява;

- Еднократно погашение на средствата в самостоятелната партида ще се прави, в случай че средствата по самостоятелната партида на обезпечения са по-малки от трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. са под 900 лева

За етапа на погашение към съществуващите такси и удръжки се вкарва нова такса . Тя ще се пресмята върху цената на чистите активи на фонда за погашение на пожизнени пенсии и на фонда за разсрочени заплащания, според от интервала, през който те са били ръководени от пенсионноосигурителното сдружение, като ще бъде до 0,5 на 100 годишно. В момента сдруженията удържат 3,75% от всяка осигурителна вноска и събират капиталова такса, която се пресмята на база чистите активи на фонда и е до 0,75% годишно.

 

РЕДУКЦИЯ

При 20% в този момент, понижението на главната пенсия поради отчисленията към втория дирек би трябвало да падне на 9%, увери при приемането на бюджетните закони в Народното събрание общественият министър Деница Сачева. По този въпрос обаче следва да бъде оповестена директива на Националния застрахователен институт.

 

ПРАВО НА ИЗБОР

Хората, на които до 30 юни 2021 година в това число остават по-малко от 5 години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които не е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст, могат еднократно, в период до 30 юни 2021 година да упражнят правото си на избор да се обезпечават единствено в Национален осигурителен институт.

 

ПРОГНОЗА

За 35% от първите пенсионери, които следва да се пенсионират в идващите 5 години с обезпечаване в универсалните фондове, втората пенсия ще бъде единствена за към 5 години , заяви неотдавна Даниела Петкова от управителния съвет на асоциацията на пенсионноосигурителните сдружения. В тази догадка ще са хората, които имат до 2500 лева в партидата си. Ниските суми демонстрират, че тези хора нямат задоволително стаж за пенсия по изискванията на трета категория труд, т.е. би трябвало да продължат да работят или до струпване на стажа, или до момента в който навършат съвсем 67 година Щом навършат възраст за трета категория труд обаче, те ще могат да стартират да получават парите от партидата си в повсеместен фонд.

Това се получава от другите условия за приемане на пенсия от държавното и от спомагателното обезпечаване - при първото са нужни възраст и стаж, а при второто единствено възраст за всеобщата трета категория труд. Разминаването бе коментирано в тристранката, само че ръководещите нямат желание да го трансформират. В бранш " Сигурност " то води до противоположната догадка - служители на реда и военни се пенсионират предварително с понижена съществена пенсия от Национален осигурителен институт, само че занапред ще получават парите от втория дирек.

За други 45% от първите българи, които би трябвало да получават две пенсии, насъбраното в партидата демонстрира, че от Национален осигурителен институт ще може да разчитат единствено на минимална пенсия. С други думи тяхната съществена пенсия не може да бъде редуцирана, защото размерът на минималната пенсия е обезпечен. За тях насъбраното в частен фонд ще е единствено в плюс, само че в случай че го трансферират в Национален осигурителен институт, ще го изгубят, защото е доста евентуално то да не докара до действително нарастване на главната пенсия. Това са хора, които имат задоволително възраст и стаж да се пенсионират, само че нямат задоволително осигуровки, с цел да получават повече от минималната пенсия, която от идната година ще е 300 лева

Около 10% от хората имат в партидите си сред 8000 и 13 000 лева Тези хора ще би трябвало да преценяват дали намаляването на главната пенсия ще се компенсира от това, което ще получават от втория дирек. Според пенсионните сдружения може би за множеството от тях ще е преференциално да трансферират парите си в Национален осигурителен институт.

Около 5-10% от хората имат насъбрани над 14 000 лева във втория дирек . За тях при всички случаи втората пенсия не просто ще покрие понижението на главната, само че и двете пенсии ще носят по-висок пенсионен приход, сподели Даниела Петкова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР