В последния възможен момент държавата се включи в днешния аукцион

...
В последния възможен момент държавата се включи в днешния аукцион
Коментари Харесай

Държавата стана един от инвеститорите в ПИБ

В последния вероятен миг страната се включи в днешния аукцион за 110 бумаги, даващи право за присъединяване в процедурата по набиране на 200 млн. лева за Първа капиталова банка. Набирането на тази сума бе основно условия България да кандидатства за Еврозоната. До през днешния ден нямаше претенденти да купят 26% от банката. Държавата и втори неизвестен към този момент вложител се явиха спасители в последния миг. Участието на страната без детайлности разгласи икономическият министър Емил Караниколов. 

Почти цялата емисия беше добита от единия от инвестотирите  - 108 млн. права. Ако до 25 юни незнайният към този момент покупател заплати емисионната им цена от над 196 млн. лева,  ще се снабди с дял от 26.18% от капитала на банката. Няма официално условие да се разкрива кой е вложителят, но името му сигурно ще стане известно след възможното записване на акциите, защото ще има над 5% в обществена компания.

Държавата е взела участие в нарастването на капитала на Първа капиталова банка, удостовери пред Цветанка Ризова в Би Ти Ви министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той акцентира, че стъпката е подхваната единствено с цел да бъде изпълнено последното изискване за присъединение на страната към чакалнята на еврозоната. Другият участник бил частен вложител. Караниколов изясни слабия интерес на частния бранш към акции на ПИБ с пандемията от коронавируса.

В петък ще стане известно какъв е делът на страната в банката, сподели министърът.

Капитализирането на ПИБ е последният несбъднат ангажимент на държавното управление за участието на страната в ERM II и банковия съюз. 

Ако страната е купувачът, тя ще би трябвало да вложи много старания да обоснове за какво влиза в инвестиция при условия, които на практика не се харесват на нито един частен вложител.

Причината за неналичието на интерес от пазара беше, че цената на новите акции - 5 лева, беше към два пъти над борсовата, отбелязва " Капитал ". След сполучливия аукцион котировките на ПИБ скочиха до над 2.7 лева, като по-късно се върнаха до равнища към 2.64 лева, което въпреки всичко е 2.33% растеж за деня.

Новият вложител ще има малко над 26%. Ако това е страната или нейно сдружение,  би трябвало да се получи и утвърждение за държавна помощ от Европейската комисия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР