В последния списък, който предоставихме, има над 30 артикула, които

...
В последния списък, който предоставихме, има над 30 артикула, които
Коментари Харесай

Украйна се отказала от ремонт на танкове в България заради протакане

В последния лист, който предоставихме, има над 30 продукта, които може да ни оказват помощ във войната, сподели дипломат Москаленко

България не е ремонтирала никакво украинско въоръжение макар спогодбата, подписана сред двете държавни управления през май. Това заяви посланикът на Киев в София Виталий Москаленко пред.

" Един ексминистър на защитата сподели, че съгласно това съглашение ние сме разчитали да се ремонтират танкове, които би трябвало да получим от една прилежаща страна, която има в наименованието си " Северна " ( Северна Македония). Те предадоха на Украйнатанкове Т-72, само че тяхното реновиране и довеждане до кондиция бе осъществено в украинските предприятия - описа Москаленко. - Идеята беше тъкмо тази техника да се ремонтира в българските предприятия. Оказа се, че опциите за ремонт в България не бяха преференциални, поради дългите периоди - за месец-два да ремонтират 1-2 бройки. Може би българските предприятия биха ги създали качествено, само че за доста дълго време, с огромни компликации... А ние каква друга техника да ремонтираме тук? Гаубиците сами ги ремонтираме, тъй като да ги доставиш България и след това отново обратно - не е преференциално. "

По мотив гласуваното в Народното събрание решение за даване на военна помощ и въоръжение на УкрайнаВиталий Москаленко съобщи:

" Ние желаеме през цялото време разнообразни типове въоръжение. От февруари сме пратили няколко писма и ноти в Министерство на външните работи, МО и под дърво и камък - с тъкмо посочени атикули, които и тогава и в този момент бихме желали да получим от България като помощ в нашата битка с съветските терористи и бандити.

В последния лист, който дадохме на МО сме показали на практика над 30 продукта. Има и средства за Противовъздушна отбрана, което е най-необходимо в този момент поради обстрелите с ракети и дронове. Има и С-300, несъмнено. Има ЗРК " Оса " и " Игла ", зенитни установки 23-2. Остава и настоящ въпросът за 152-милиметрови гаубици, за самоходни артилерийски установки, несъмнено за снаряди, минохвъргачки, мини, верижни транспортни средства бронетранспортьори, танкове...

Доста необятен е описът, тъй че България може да избере от наличните средства, които има в запаса. А може би и такива, които би трябвало да съобщи заради тяхното остаряване или по други аргументи. Например гаубиците 152 мм, тежките миномети 120 мм - няма такива оръжия на въоръжение в обичайните, старите натовски страни - те са руски мостри. Тези оръжия са от Съюз на съветските социалистически републики - само че за Урайна са извънредно нужни ".

Посланик Москаленко описа също по този начин, че по отношение на енергийната рецесия в страната му след съветските ракетни обстрели по сериозна инфраструктура е поискана от България и помощ под формата на електрогенератори. Но към момента няма решение.

" Министерският съвет трябваше да прегледа въпроса преди седмица, само че бе отсрочен за идната седмица ", добави Москаленко.

МНЕНИЕ

България има какви оръжия да даде на Украйна, съобщи пред Bulgaria ON AIR първият ни боен представител в НАТО ген. Съби Събев. На процедура той изброи множеството от оръжията, които украинците молят да им бъдат предоставени.

" Това, което имаме в запас са танкове Т-72, бронетранспортьори, имаме също и реактивни системи за залпов огън, от които Украйна има огромна нужда, имаме и самоходни артилерийски установки, които също са нужни за защитата на Украйна. Имаме и средства за противовъздушна защита, отвън тези С-300, които се визират прекомерно постоянно в мненията - сподели Събев. - Да не приказвам за друг вид муниции, стрелково въоръжение, в това число минохвъргачки, от които Украйна има сериозна нужда. Имаме задоволително какво да дадем. "

" Ако България си свърши добре работата, включителто и в дипломатически аспект, може на мястото на предаденото тежко въоръжение да изиска заместващ потенциал от нашите съобзници в НАТО - Германия, Англия Съединени американски щати, а и Италия. Както Гърция направи - за това, че даде близо 200 машини руско произвеждане за пехотата, тя получи от Германия съответни такива, само че доста по-съвременни и надеждни. Всичко е въпрос на дипломация - сподели още ген. Събев. - Освен това има фонд на Европейски Съюз, който обезщетява избрани страни, които дават основно тежко въоръжение на Украйна. Тези средства, с които ги овъзмездява фондът, също могат да се употребяват, с цел да се купят оръжейни системи, от които ние имаме потребност. Някои страни към този момент получиха такива средства ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР