В последния си брой списание Air&Cosmos публикува подробна статия Du

...
В последния си брой списание Air&Cosmos публикува подробна статия Du
Коментари Харесай

Air&Cosmos: Защо серийният вариант на изтребителя Т-50 получава официалното наименование Су-57

В последния си брой списание Air&Cosmos разгласява подробна публикация Du PAK FA au Su-57, в която се изброяват забавни сведения по отношение на съветската стратегия по основаване на изтребител от пето потомство ПАК ФА. БЛИЦ предлага на читателите обявата със обилни съкращения. В исторически проект в номерацията на изтребителите „ СУ” има малко нарушена логичност. В края на 40-те години КБ „ Сухой” създава двумоторните изтребители Су-9 и Су-11 въз основата на трофейните Ме-262. След това създава едномоторните Су-7 (1958) и Су-17 (1970), като Су-15 (1962) към този момент е със странични въздухозаборници. По това време се открива базовите модели на „ Сухой” да приключват на цифрата „ 7”. Су-27 влиза в серийно произвеждане през 1982 година и до момента е главен изтребител на съветските Военновъздушни сили. Су-37 (1994) е пробен Су-27М с революционния изменяем вектор на тягата. Су-47 „ Беркут” (1997) е умел аероплан с противоположна стреловидност на крилото. Така че сигнатурата Су-57 е изцяло обяснима и разумна, тъй като самолетът е първокласен скок в развиването на изтребителите „ СУ”.

Първият полет на ПАК ФА е през януари 2010 година Създадени са 9 прототипа, като Т-50-7 не е летял и тялото му е употребявано за статистически тествания. Най-много доработки са правени 2,5 години по първообраз №6. Първите два екземпляра имали проблеми с моторите – кацане с един работещ мотор, помпаж в мотор при политане и така нататък Петият първообраз се запалил на пистата след кацане и ремонтът му траял 16 месеца. Счита се, че към този момент „ детските болести” на изтребителя са завършили.

На последния образец Т-50-9 към този момент е конфигуриран финален комплект бордово съоръжение, който ще бъде и на серийния Су-50.

Първият стадий от Държавните летателни тествания е завършил, следва вторият стадий за изпитване на системите за ръководство и въоръжението.

Серийното произвеждане се чака да стартира през 2019 година в завода в Комсомолск на Амур.

Отначало в Държавната стратегия за въоръжаване беше оповестено закупуването на 60 броя Т-50, само че в този момент броят е понижен до една ескадрила от 12 самолета. Военни специалисти разясниха, че действително Су-57 няма против кого да се бие, тъй като примерно с главния американски изтребител F-15 може доста добре да се оправи Су-35 от потомство 4++. Всъщност става дума за пари – Су-57 ще коства много по-скъпо, евентуално до 50%. Затова съветското МО е поръчало 98 броя Су-35С и 116 Су-30СМ.

Цялото съоръжение от софтуерната линия за производството на Су-57обаче ще бъде освен непокътната, само че и ще бъде подготвена неотложно да възобнови производството.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР