В последния работен ден преди великденската ваканция депутатите приеха на

...
В последния работен ден преди великденската ваканция депутатите приеха на
Коментари Харесай

След първо четене: Премахнаха безумни изисквания вбесили бизнеса и адвокатите

В последния работен ден преди великденската почивка депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари, с които отпада задължението сдруженията да внасят в ДАНС вътрешните си правила против прането на пари.
Законът изисква до 12 май стотици хиляди компании, институции, организации, свободни специалности да внесат в ДАНС свои вътрешни правила за надзор и попречване на прането на пари. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че това условие е затруднило доста компаниите и в него няма никакъв смисъл.
В закона за ограниченията против прането на пари беше направена смяна и за yпpaжнявaщите aдвoĸaтcĸa пpoфecия. От тях няма да се изисква да дoĸлaдвaт инфopмaция, пoлyчeнa пpeди, пo вpeмe нa или cлeд cъдeбнo пpoизвoдcтвo, или в пpoцeca нa oпpeдeлянe нa пpaвнoтo пoлoжeниe нa ĸлиeнт, с изключение на когато той тъpcи юpидичecĸи cъвeт, зa да пере пари или финaнcиpa тepopизъм. Тази смяна бе обещана от ГЕРБ след митинга на юристите по-рано тази година
Този ангажимент на юристите бе въведен с влезнали в действие при започване на годината промени, само че провокира недоволството на гилдията и даже се стигна до митинги. Причината – съгласно юристите, те се трансформират в доносници и нарушават адвокатската загадка сред тях и клиентите им, която е обезпечена от Конституцията.
Така се стигна до основаването на работна група, в чийто състав влязоха депутати от Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, както и представители на ДАНС и Висшия адвокатски съвет, а прецизираните текстове бяха импортирани от ГЕРБ. Адвокатите стачкуваха и редица пъти пред Висшия адвокатски съвет.
В средата на февруари пък пред ДАНС към този момент се извиха големи опашки поради друга наредба на същия закон - огромна част от компаниите, общините, неправителственият бранш и свободните специалности трябваше да показват проекти за образование на чиновниците си (дори да нямат персонал) по какъв начин да разпознават и да рапортуват за мръсни пари.
Три дни преди крайния период ДАНС популяризира образцов проект за образование и хиляди " задължени лица " го преписаха, с цел да се отчетат. Заради " огромния интерес " обаче уеб сайтът на организацията се срина, доста компании, счетоводни офиси, адвокатски адвокатски фирми и така нататък не съумяха да изпратят електронно проектите си и се наложи да ги предават " на гише ".
С новите разпореждания отпада задължението сдруженията да внасят в спецлужбите вътрешните си правила против прането на пари. Те ще имат обаче разполагаем половин година, откакто ДАНС разгласява рисковете на страницата си, да ги разпознават и да ги включат в своите фирмени правилници.
Декларация за действителни притежатели на компании пък ще подават единствено тези, които не са вписани в указател Булстат или в Търговския указател. „ Всяка една компания би трябвало да разпознава своя автентичен притежател “, изясни по време на дебатите ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
От своя страна ръководителят на комисията по вътрешна сигурност Пламен Нунев изясни, че другата съществена цел на законопроекта е намаляването на административната тежест на сдруженията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР