В последния месец цените на горивата тръгнаха надолу и в

...
В последния месец цените на горивата тръгнаха надолу и в
Коментари Харесай

Светослав Бенчев: Г-7 заговориха за налагане на таван на цената на руския петрол

В последния месец цените на горивата потеглиха надолу и сега са в едни рационални граници. Това сподели за предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS Светослав Бенчев от „ Българска петролна и газова асоциация ".

„ Това, от което ще зависи главно какъв брой ще костват горивата, е с какво ще се отоплява Европа. Има проблеми с доставките на природен газ. Алтернативата нормално са нефтопродуктите- мазут, дизелово гориво и полутечен нефтен газ. Ако Европа стартира да се отоплява масирано и употребява и в промишлеността си петролни артикули, цената ще тръгне нагоре ", сподели още Светослав Бенчев.

„ Г-7 заговориха за налагане на таван на цената на съветския нефт. Не имам вяра това да се случи в Европейския съюз, защото няколко страни няма да го разрешат. Руският президент сподели, че на страни, които наложат таван на цените на газ и нефт, просто няма да им бъдат доставяни. Проблемът ще възникне сега, в който спрат доставките за рафинериите и семействата ", съобщи Светослав Бенчев.

Светослав Бенчев изясни, че главната част от цената на горивото са акцизи: „ В България сега това са 55-56% от цената. Останалото е към 30-35% артикул, преправка, 6-7% биокомпонент, включват се също разноски за държавния запас и разноски за маркетинг. Видяхме какво се случи с цената на пропан-бутана. Когато акцизът отпадна, пропан-бутанът стана и сега е към и под левче. Това, което може да направи страната, в случай че желае да повлияе върху цените на горивата, е да понижи или да отстрани ДДС-то. Голяма част от цената на цената в действителност са данъци, които са ни наложени от Брюксел ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР