В последния месец собственикът на Емко Емилиян Гебрев беше добавен

...
В последния месец собственикът на Емко Емилиян Гебрев беше добавен
Коментари Харесай

Цялото Пеевско войнство срещу "Дунарит"

В последния месец притежателят на " Емко " Емилиян Гебрев беше прибавен към нормалните антигерои в изданията на Пеевски

© Надежда Чипева

:

- След като прокуратурата повдигна обвинявания на шефове на " Емко " и " Дунарит ", двата военни завода са на прага да изгубят лицензите си.

- Напрежението и митингите на чиновници предходната седмица бяха краткотрайно туширани с обещания на икономическия министър, че до такава степен няма да се стига.

- Акцията идва в миг, когато опциите на Делян Пеевски да овладее компанията по правосъден път са съвсем изцяло изчерпани. Още по тематиката
Битката на " Емко " против Делян Пеевски за русенския оръжеен цех към този момент зависи единствено от едно дело
14 юли 2017
Съдебният спор завърши и до края на седмицата акциите ще бъдат трансферирани
24 яну 2017
Докато страната пробва да национализира " Авионамс ", тя и синдиците на банката не се борят за надалеч по-големия " Дунарит "
18 ное 2016
Конкурентът " Емко " към този момент е внесъл 15 млн. лева за нарастване на капитала. Но кредиторът офшорка го спря през съда
25 авг 2016
Новата Комисия за защита на конкуренцията смени позицията си и русенският цех на Цветан Василев може да бъде платен от съперника Емилиян Гебрев
18 авг 2016
Съдът анулира определението на Комисия за защита на конкуренцията, блокиращо прехвърлянето на контрола над завода на " Емко ", само че се появи нов заемодател, зад който прозира Делян Пеевски
8 май 2016
Изпълнителният шеф на " Хедж инвестмънт България " Асен Бабански пред " Капитал "
13 апр 2016
С невиждано определение регулаторът блокира опита на Цветан Василев да продаде оръжейния цех на съперника му " Емко "
4 апр 2016
Сделката се прокрадва сред редица запори на Национална агенция за приходите и синдиците на КТБ
15 фев 2016 От година и половина за контрола над " Дунарит " се води война. От едната страна е конкурентното " Емко " на Емилиян Гебрев, подкрепяно от мениджърите на русенския цех, за които се допуска, че остават близки до притежателя на КТБ Цветан Василев. Той в обществените си изяви неведнъж е казвал, че преди затварянето на банката депутатът Делян Пеевски му е изискал безплатно дялове в редица предприятия, измежду които и оръжейната компания. От другата е записаната на Британските Вирджински острови Viafot, която евентуално е следена от политика. През март 2016 година нейното българско сдружение закупи взимане на Едуардо Миролио от " Дунарит " редом с другите покупко-продажби сред него и Пеевски, посредством които последният напълно публично взе контрола в " Техномаркет ".

Ако сте изкушени от тематиката, евентуално сте осведомени с оплетените им правосъдни битки, които са описвани поетапно от " Капитал ". За по-голямата част от хората обаче тематиката беше непозната - тя не попада в дневния ред на малките екрани и даже не е централен сюжет и в медиите на Пеевски. В последния месец това внезапно се промени. Гебрев стана постоянен воин в кориците на седмичника " Политика " и периодическите безвъзмездни книжки пасквили за " кукловодите ", " олигарсите " и " грабителите " на България към " Телеграф ", които са самобитен сборник на всички, които депутатът приема за свои съществени врагове. А при започване на август офанзивата към двете предприятия беше поета с целия разполагаем държавен инструментариум разполагаем на Пеевски - обвинявания от профилираната прокуратура, приходи за лишаване на лицензи от страна на държавното управление, дейности и изявленията на ръководителя на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ). Всичко това, гарнирано с " разкрития " от " Блиц ", " Труд " и " 24 часа " по какъв начин от " Дунарит " към Белград текат " пачки "...

Обичаме Пеевски, но ненавиждаме митинги

Агресивните дейности въпреки всичко провокираха реакция макар августовското безвремие. Заплахата от прекъсване на завода извади на митинг служащите в " Дунарит ", като синдикалните водачи в завода намерено говореха за офанзива от Пеевски. За да успокои обстановката, се наложи министърът на стопанската система Емил Караниколов да отиде и персонално да съобщи, че лишаване на лиценза няма да има, защото управлението е подало оставка. Дали обаче ще може да извърши думата си е противоречиво. Адвокатите на двете компании обясниха, че виждат като само съображение за процедурата за лишаване на лицензите привличането като обвинени на шефа на " Емко " Емилиян Гебрев и на изпълнитения шеф на " Дунарит " Кръстю Кръстев, защото на деня, идващ връчването на постановлението, Специализираната прокуратура е входирала преднамерено писмо в ГДНП –МВР, което дава официално законово съображение за лишаване на разрешителните за търговия и произвеждане.

За да отпадне то, и в двете компании са подхванати промени. При " Емко " е вписано нарастване на капитала за 100 хиляди лева и като мажоритарен акционер влиза синът на Гебрев - Христо, който поема и ръководството. При " Дунарит " има декларирани решения на двамата акционери - " Емко " и персонално Гебрев, с които се сменя целият ръб. Те обаче са атакувани от КОНПИ, която твърди, че поради наложения от нея запор на акциите още през 2015 година няма по какъв начин те да са били трансферирани. Казусът е безизходен, като в специфичния закон, регулиращ активността на комисията, е написано, че разпореждането със запорирани от КОНПИ скъпи книги е недействително във връзка с страната, само че това не поражда автоматизирано възбрана и деяние по отношение на други лица. Заявлението получава отвод от Агенцията по вписванията с мотив, че не е спазен 30-дневният период от отправянето на поканите до акционерите до датата на общото заседание. Също по този начин съгласно длъжностното лице е проблем, че не са показани джира и акционерна книга, които да покажат, че " Емко " е акционер. А като проблем е посочен и запорът на КОНПИ, въпреки че и нейните заявки предстоящо не са вписани като неоснователни. Отказът може да се апелира, само че това ще отнеме месеци, а в това време официално шеф остава обвиненият Кръстев. А с него остава и основанието за лишаване на лиценза на " Дунарит ". Междувременно и лицензът на " Емко " за експорт е замразен за шест месец поради установени нарушавания при складирането на муниции от Контрол на общоопасните средства (КОС) към Министерство на вътрешните работи, като по изказвания на Караниколов няма преднамереност и инспекции са правени във всички огромни производители. Ако обаче установените проблеми бъдат отстранени възбраната за експорт отпада.

Иначе дейностите против " Емко " и " Дунарит " провокираха и недоволство в бизнеса. Публично работодателските организации излязоха с обезпокоеното мнение, само че по-късно последваха пояснения и отдръпване на част от тях. Макар да не го оповестява обществено, браншовото съдружие " Българска отбранителна промишленост " в писмо до премиера и всички въвлечени в проблема министри предизвестява за основни земетресения в съвсем целия бранш при лишаване на лицензите и моли за преразглеждане на решението. Оръжейниците изясняват, че преустановяването на вноса на доставяните от " Емко " първични материали " в границите на 20 дни ще докара до прекратяване на производството на редица компании ". Според тяхната оценка търсенето на различни доставки ще отнеме най-малко шест месеца. Освен личните нарушени контракти на " Емко " и " Дунарит ", което би донесло репутационни вреди за цялата промишленост, съгласно тях по веригата ще пострадат и други компании, ползващи заготовки и елементи от двете компании, като под въпрос ще са контракти за над 250 млн. $, а измежду най-засегнатите са посочени и държавните " Кинтекс " и ВМЗ. Не е ясно дали осъзнаването на тези вреди или страхът от митинги са надвили в решението кабинетът да се даде заден от блиц офанзивата на институции в интерес на Пеевски.

Продължение на съда с други средства

Какъв е мотивът за актуалната акция можем единствено да гадаем. Но не е като да няма претекстове. Основният е, че исковете на " Виафот ", с които се блокира декларирано преди година нарастване на капитала на " Дунарит " с 60 млн. лева, посредством което " Емко " би се бетонирал като притежател, към този момент са съвсем изцяло отхвърлени от всички правосъдни инстанции. Дори има финално решение на Великотърновския апелативен съд, указващо нарастването да се впише, на което макар гласовитите пояснения и закани с наказателна отговорност Агенцията по вписванията не реагира. Вероятно тупането на топката се оправдава с по-ранно определение на същия съд по друга тъжба да се чака дефинитивно решение всъщност в София. След като на 29 юни Софийският градски съд излезе с това решение по него, вписването към този момент виси единствено на изхода от обжалването му пред Апелативен съд - София. Затова и прокурорската акция може да се преглежда като осъществяване на проект Б, при надвисналия крах през кредитора " Виафот ".

Друг мотив за оживление могат да са и оповестените доклади в края на юни, от които за пръв път се видя прехвърлянето на акциите и че " Емко " се приема за притежател на " Дунарит " и консолидира резултатите му. А, несъмнено, събуждането на апетита може да идва и от наличието на докладите - сумарно за двете компании над 300 млн. лева доходи и 76 млн. лева облага. Друг е въпросът дали в случай че преодоляването им се извърши с тези способи, от този сладостен бизнес ще остане нещо за преодоляване.Отговори от " Карадалиев и сътрудници ", които обслужват " Емко " и " Дунарит ":

Какви тъкмо са обвиняванията против Емилиян Гебрев и шефовете от двете сдружения и имат ли връзка с делото КТБ?

Срещу Емилиян Гебрев и шефовете на двете сдружения е формирано наказателно произвеждане по чл.321 от Наказателен кодекс, за проведена незаконна група, в което той е уредник, а шефовете са участници и същата е основана за да правят закононарушения по чл.253 от Наказателен кодекс. Дали обвиняването има връзка с КТБ не излиза наяве заради обстоятелството, че в него не се сочи кой е причинителят на предхождащото закононарушение по чл.203, вр. чл.201 от Наказателен кодекс, от което надлежно се изпълва съставът на чл.253 от Наказателен кодекс, за това, че имуществото е добито по незаконен метод.

В качеството си на бранители сме изцяло лишени от опцията да проучваме дейностите на прокуратурата, защото за тях е задоволително единствено да издигнат едно обвиняване, да показват дейни дейности пред обществото и по-късно да трансферират отговорността на съда.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която съдът не ревизира повдигнатото обвиняване от прокуратурата, което води до това, че на всеки български жител би могло да се повдигне всякакво обвиняване и няколко години да има качеството обвинен, респективно обвиняем. И даже да е оневинен след това, той да е заставен да търпи всички отрицателни последствия от дейностите на прокуратурата. В тази връзка страната ни неведнъж е осъждана от Европейски съд по правата на човека, като големите компенсации плащаме постоянно и единствено ние - данъкоплатците.

Какъв е техният отговор на изтеклите в медиите описания, че става въпрос за средства, източвани в Румъния, с които се финансира Цветан Василев?

Доколкото ми е известно, " Дунарит " не е обвързвано лице и не е имало нищо общо с Цветан Василев, като " Дунарит " в никакъв случай не е финансирало Цветан Василев или свързани с него лица.

" Дунарит " има открити сметки в огромна банка в Румъния, по които сдружението съхранява известна част от средствата си. Това е регулярна процедура и на други огромни сдружения и освен от военния отрасъл. На сдружението са осъществени редица данъчни проверки, в това число и за интервала от откриването на сметките, като органите по приходите не са установили нарушавания по отношение на откриването на тези сметки или с тяхното прилагане.

Виждате ли преднамереност в дейностите на прокуратурата и изпълнителната власт или нечий интерес в тях? Ако да, на кой?

Дали има преднамереност всеки може да реши за себе си, само че не може да остане незабелязана симбиозата сред прокуратура и изпълнителна власт, респ. обстоятелството, че единствената причина за иницииране на процедура по лишаване на разрешенията за произвеждане и търговия на двете сдружения е повдигнатото бланкетно обвиняване от Специализираната прокуратура.

Има ли връзка сред хода на делата на кредитора " Виафот инвестмънт България " против " Дунарит " и последните събития към двете компании? Имате ли информация кой стои зад Viafot?

Факт е, че все още всички искания на " Виафот инвестмънт България " са отхвърлени от способния българския съд, като неоснователни и недоказани. Кой е крайният притежател на това сдружение, не мога да ви кажа.

Буди неразбиране фактът за какво по отношение на господин Гебрев е повдигнато обвиняване, в случай че има позволение от Комисия за защита на конкуренцията " Емко " да стане мажоритарен акционер на " Дунарит ", а по отношение на никому незнайното сдружение - " Виафот инвестмънт България ", не са осъществени даже обикновени дейности на инспекция от страна на способените държавни органи. Логично поражда въпросът кой в действителност желае да придобие водещо дружество, обвързвано директно с националната сигурност на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР