В последния концерт за сезона на Биг бенда на БНР,

В последния концерт за сезона на Биг бенда на БНР, ...

Автобиография с музиката на Ангел Заберски - баща и син.


В последния концерт за сезона на Биг бенда на БНР, наречен "Автобиография", Ангел Заберски-младши ще застане на диригентския пулт, за да представи едни от най-обичаните песни на своя баща - проф. Ангел Заберски. Събитието е днес, 13 юни, от 19.30 ч. в Първо студио на Българското национално радио.

Проф. Ангел Заберски (1931-2011) e известен композитор, аранжьор и преподавател. Увлечен по музиката на биг бенда, той цял живот работи върху партитурите на големите имена в нея като Дюк Елингтън и Каунт Бейзи. Един от основателите на Школата за естрадни певци при Българското национално радио, Заберски дълги години преподава в нея, а до 1974 г. работи и като музикален редактор в редакция "Забавна музика". Пише песни за Лили Иванова, Бисер Киров, Орлин Горанов, Панайот Панайотов, Мими Николова, Ирина Чмихова, Маргарита Радинска и други звезди на българската естрада. Негови творби печелят награди на фестивала "Златния Орфей" в продължение на двайсет години.

Солисти в концерта "Автобиография" ще бъдат Велека Цанкова, Паолина Малешкова, Славина Калканджиева, Мартин Ташев и трио "Тринити". Биг бендът на БНР ще изпълни и инструментални пиеси на Ангел Заберски-син, един от най-талантливите и успешни автори и изпълнители в съвременната българска музика за джаз формации и класически състави.

Източник: duma.bg