В последния един месец, в който правим проверки на магистралите

...
В последния един месец, в който правим проверки на магистралите
Коментари Харесай

Експерт: Дълбоката примиримост към некадърността качва по върховете негодни хора

" В последния един месец, в който вършим инспекции на автомагистралите и пътищата в страната, инспекциите се трансфораха в сериал „ кражбата на автомагистрали “. Защото при всяка инспекция излиза едно и също нещо – сред 25 и 30% липса на асфалт ", заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Темата коментираха бившият прокурор и зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов и правният експерт в Института за пазарна стопанска система Иван Брегов в ефира на Дарик радио.

Желев е разследван за побой над чиновник. Не сме видели следствие за непозволено изразходвани средства.

" Ние можем да сложим КПП-та на всяко деяние на прокуратурата, които да кажат настоящият прокурор вещо ли се е занимавал с тази активност и ще търпи ли някаква отговорност той, само че не можем да променим правната подготовка ", съобщи Брегов.

" На много по-ранен стадий трябваше да има разсвледване. Доста обратно във времето има информация за дейностите към пътното строителство и корупционните практики към тях. Ако тази информация не е задоволителна органите да се раздвижат, това може единствено да приказва неприятно за тях. Защо не е разследвано или за какво няма резултати? До огромна степен казусът се състои в това, че решението да стартира едно произвеждане е заключено единствено в една институция у нас - прокуратурата. Прокурорската гилдия е основана единствено от някогашни и бъдещи подчинени на основния прокурор. Тя не може да бъде балансьор. Другият аспект на нещата е съответният процедурен аспект. Когато има отвод на прокурора да образува наказателно произвеждане по съответен въпрос ", изясни Брегов. 

" Големият въпрос е откакто 2015 е бил приключен този план, той предстои на 5 години обща отговорност. Защо съотвеният министър не е упражнил гаранцията и ще носи ли отговорност той? Каква е повода изпълнителят да не постави съответната дебелина в асфалта? Тази верига на отговорността е абсолютно проследима при едно самодейно държание на основния прокурор. Не съм оптимист обаче, че някой ще се захване с тази кореспонденция ", съобщи Брегов.

" В нашето общество има дълбока примиримост към цялата среда на несръчност и тази примиримост качва по върховете негодни хора. Нямаме ресурса за повече ", безапелационен е специалистът. 

" Трябва да гледаме на тези процеси с известна доза песимизъм, с цел да не се окажем излъгани в тези си упования. Това е нова конструкция на европейско равнище и се сблъсква с доста провокации поради скорошното си основаване. Тя е по този начин построена, че при нея националното начало е доста мощно. Това не е някаква наднационална институция. До огромна степен дефицитите на ръководството на нашата правосъдна система се демонстрираха и при основаването на локалното бюро на европейската прокуратура ", посочи Янкулов на въпроса за това дали се очаква казусите с следствието против компаниите на Ковачки да влязат в областта на дейностите на европейската прокуратура.

" Подборът за това кои да са българските делигирани европейски прокурори се прави от същата тази прокурорска гилдия, която доста мъчно ще утвърди човек, който би разследвал тежки перстъпления. Когато някой прояви предпочитание да работи там, той бива добре стимулиран с пост, който да вземе по-високо в йерархията в българската прокуратура. Защото този мандат в европейската прокуратура изтича в един миг и той ще би трябвало да се върне и да понесе всички негативи. За да не имаме вяра прекалено много, че помощта ще пристигна без наше присъединяване, европейската прокуратура се занимава със корист с европейско финансиране и дадънчи измами. Ние не можем да й разчитаме за нищо обратно във времето ", съобщи специалистът. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР