В последния ден от визитата си в Канада папа Франциск

...
В последния ден от визитата си в Канада папа Франциск
Коментари Харесай

Папа Франциск: Изпитвам болка, че католици са подкрепяли потиснически и несправедливи политики“

В последния ден от визитата си в Канада папа Франциск сподели пред водачи на коренното население, че изпитва болежка от това, че католици са подкрепяли " подтиснически и несправедливи политики “ по отношение на тях, съобщи Ройтерс. 

Осемдесет и пет годишният глава на Римокатолическата черква се срещна с делегация на локалното население в архиепископската резиденция в Квебек, преди да отпътува на малко посещаване в арктическата територия Нунавут, която е населявана от народа на инуитите. 

" Дойдох, налегнат от дух на смирение, с цел да изразя откровената си болежка от грешките, направени по отношение на вас от значително католици, подкрепяли подтиснически и несправедливи политики ", сподели светият отец, визирайки католическите сиропиталища и пансиони, в които сред 1870 и 1996 година повече от 150 000 деца от коренното население са били отделяни от фамилиите си, с цел да бъдат принудително асимилирани в канадското общество. Там децата са били оставяни гладни или са били подлагани на физическо принуждение поради това, че приказват на личните си локални езици. Имало е и доста случаи на полови похищения. Канадската Комисия за истина и помиряване назова тази система " културен геноцид ", напомня Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

В понеделник светият отец посети място в град Масквасис, на което са се намирали два такива пансиона, и дефинира ролята на Римокатолическата черква в насилствената културна асимилация като " почтено за жалост зло " и " пагубна неточност ". и 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР