В последния ден на септември Националният институт по метеорология и

...
В последния ден на септември Националният институт по метеорология и
Коментари Харесай

Септември си отива с порои, силен вятър и бурно море

В последния ден на септември Националният институт по метеорология и хидрология разгласи жълт код за мощен вятър и значителни превалявания за 11 области в страната в Централна, Източна и Югоизточна България.

Предупреждението важи за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, като в южните региони на тези области предстоящите количества дъжд са до 25 л/кв.м.

В областите Смолян, Кърджали, Ямбол и Бургас е в действие жълт код за мощен вятър и значителни превалявания от дъжд сред 20 и 35 л/кв. м., а в обособени региони от тези области количествата дъжд ще доближат и до 50 л/кв. м.

Ще има и краткотрайни усилвания напразно като в морето край Бургас поривите ще доближават до 18-20 м/с, а вълнението на морето - до 3-4 бала, за което е в действие жълт код за мощно неспокойствие.

В Североизточна България жълт код за мощен вятър е разгласен в областите Варна и Добрич. В крайбрежните елементи на тези области ще духа мощен североизточен вятър със скорост 14-19 м/с. Поривите напразно в морето ще доближават до 18-20 м/с. И там е в действие предизвестие за мощно неспокойствие на морето от 3-4 бала.

Облачно ще бъде времето в цялата страна през днешния ден поради преминаващия южно от България средиземноморски циклон. Минималните температури ще са най-вече сред 7° и 12°, а оптималните ще са от 16° - 18° тук-там в Северна България и до 10° - 12° в южните региони от страната.

По Черноморието ще бъде най-вече облачно, прохладно и дъждовно, по-значителни на юг. Умереният, краткотрайно мощен вятър, е от изток-североизток. Максималните температури ще са 16°-18°, а на морската вода - 21 - 23°.

В планините няма да е уместно за туризъм поради облачността, дъжда и вятъра. Значителни ще са преваляванията в Родопите, Странджа и Сакар. Ще духа мощен и плевел вятър от източната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра - към 11°, на 2000 метра – към 5°.

Атмосферното налягане ще се увеличи и ще е по-високо от междинното за месеца.

През нощта против понеделник и в понеделник на доста места в Централна и Източна България ще вали дъжд, а в крайните източни региони преваляванията ще са обилни.

В Западна България преваляванията в първия октомврийски ден ще са на малко места и най-вече слаби. Ще духа слаб до сдържан източен вятър, в Източна България - краткотрайно мощен, от изток-североизток. Температурите ще са с дребен дневен ход, изключително в местата с повече превалявания.

След понеделник вероятността за превалявания сензитивно понижава. Облачността ще е раздрана. Вятърът ще отслабне, в обособени региони краткотрайно и ще стихва. Дневните температури бързо ще се покачат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР