В последния ден на груповата фаза Бразилия загуби за първи

...
В последния ден на груповата фаза Бразилия загуби за първи
Коментари Харесай

Бразилия е неразрешим ребус за азиатците

В последния ден на груповата фаза Бразилия загуби за първи път от 18 мача – 0:1 против Камерун.

Това обаче не беше съдбовно за петкратните международни първенци, които си осигуриха първото място в Група G.

Така те финишираха на върха в първия стадий от Мондиал за 11-и следващ път. Селекционерът на златистите Тите уточни деветте промени в титулярния състав като съществена причина за провалянето, а на 1/8-финалите чака Южна Корея.

Сблъсък против тим №1 в ранглистата на ФИФА е сложна задача за Воините на Таегук, само че той може да се преглежда като премия за тях след сензационния им триумф с 2:1 над Португалия. Само преди 6 месеца двете страни се изправиха една против друга в контрола, която бе извоювана от Бразилия с разгромното 5:1. Тогава и двамата селекционери избраха мощни сформира, което може би е доказателство за голямата бездна в качеството сред тимовете.

Освен това традицията повелява селесао да няма проблеми против азиатски отбори. В своята история златистите са играли общо 35 дуела против страни от този континент и завоюваха невероятните 31 пъти – 88% успеваемост. На сметката си Бразилия има единствено 3 равенства и 1 проваляне, което по подигравка на ориста е тъкмо против Южна Корея.

Това се случи на 28 март 1999 година, само че в контрола, която приключи 1:0 за Воините на Таегук. Иначе селесао има 7 конфликта с този конкурент и победи в останалите 6. Най-много пъти страната на кафето е играла с Япония – 11 триумфа и 2 равенства. Другото реми е против Китай, а Саудитска Арабия, Ирак, Иран, ОАЕ, Катар, Оман, Северна Корея и Малайзия имат единствено и само провали против златистите.

Логично Бразилия няма нито една загуба от азиатски тим на мондиали. Всъщност петкратните международни първенци са падали само от европейски и южноамерикански противници в най-големия интернационален шампионат. Селесао няма даже тъждество против азиатци на международни шампионати – през 2002-ра победа над Китай с 4:0 и през 2006-а триумф с 4:1 против Япония. С други думи, златистите за първи път ще се изправят против Южна Корея на мондиал.

Освен това Бразилия има единствено едно отпадане в тази фаза на шампионата. Осминафиналите влизат в действие през 1986-а в Мексико, а през 1990 година в Италия е издънката на страната на кафето. Тогава селесао загуби от огромния си противник Аржентина с 0:1, а гола осъществя Клаудио Каниджа в 35-ата минута. След това златистите поредно отстраниха Съединени американски щати (1:0), Чили (4:1), Белгия (2:0), Гана (3:0), Чили (3:0), още веднъж Чили (победа след дузпи) и Мексико (2:0).

В същото време Южна Корея ще бъде едвам за трети път на 1/8-финали в историята си. В домакинския мондиал през 2002-ра Воините на Таегук приключиха на четвърто място, а в първия стадий на елиминациите биха скандално Италия с 2:1 след продължения. През 2010-а отборът също стигна до тази фаза, само че загуби с 1:2 от Уругвай.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР