В последните три години, откакто начело на страната е този

...
В последните три години, откакто начело на страната е този
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Електоралната подкрепа спада тогава, когато се опре до джоба на българина

„ В последните три години, откогато отпред на страната е този кабинет, действително преструктуриране на публичните настройки у нас няма. Смятам, че и партията на Слави Трифонов няма да докара до някакво разбъркване “. Това съобщи в предаването " Лице в лице " по БТВ политологът от „ Тренд “ Димитър Ганев.
„ Скандалите не са ново положение за кабинета Борисов. Ние на процедура се намираме в непрестанен скандал. Андрей Райчев неотдавна разгласи, че е изброил към 70 такива абсурда от началото на ръководството на Бойко Борисов “, добави той. Димитър Ганев съобщи, че не счита, че те ще бъдат причина за спад в доверието към премиера. „ Борисов е посочил, че може да се оправя с сходни провокации – всички помним Апартаментгейт тъкмо преди евроизборите, на които обаче, ГЕРБ още веднъж победи “, напомни той.
Политологът бе безапелационен, че главното предизвикателство пред Борисов ще пристигна есента и зимата, когато съгласно всички ни чака сериозна икономическа рецесия. „ Заради ограниченията за справяне с ковид се обрисува тежка икономическа зима и то тъкмо преди парламентарните избори следващата година. Резултатите на тях ще зависят главно от това, дали ръководството ще успее съответно да реагира на това събитие, което се задава със страшна мощ “, сподели той.  
Според политолога, доверието се дефинира от отношението към проблемите на обособените хора. Той напомни високия рейтинг и утвърждението към Мая Манолова, когато тя беше омбудсман. „ Тя се занимаваше се с проблемите на дребния човек и те видяха в нейно лице бранител “, съобщи Ганев и даде за образец Демократична България, която акцентира постоянно корупция по високите етажи на властта, само че не получава изключително утвърждение на избори. „ По принцип електоралната поддръжка спада тогава, когато се опре до джоба на българите. Ежедневието е по-голям проблем от записи и фотоси “, безапелационен бе той.
Димитър Ганев раздели партиите за изборите следващата година на две групи – А и Б. В първата са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ ИТН “ на Слави Трифонов. Към втората група спадат патриотите, Демократична България и Мая Манолова, като там главната въпросителна е кой от тях ще влезе в Народното събрание. „ Коренно друга ще е политическата обстановка дали ще влязат 4 или 8 партии “, безапелационен бе той. Политологът изясни, че Борисов и ГЕРБ имат преимущество, тъй като министър председателят може да избере с кого да си приказва за бъдещето на България. " Едно е да имаш Българска социалистическа партия като главен конкурент, друго е главният диалог да е със Слави Трифонов. Големият въпрос е ще има ли един индивид, който да консолидира протестния избор или ще се разпилее в няколко такива по-малки субекта “, добави Ганев.
„ На идващите избори ще е доста значимо дали имаме опция или други възможности. Когато имаме опция, имаме смяна “, съобщи и политологът Татяна Буруджиева. Според нея ГЕРБ въпреки всичко са в позиция да овладеят ситуацията и имат ресурса да смъкват общественото и икономическото напрежение в страната. „ Може да се окаже, че митингите ще бъдат ориентирани към това просто Борисов да реши проблемите на общините, а не към алтернативата “, безапелационна бе тя, като посочи, че не е задоволително тази опция да е просто партия, а са значими персонажите в нея.
Татяна Буруджиева също бе на мнение, че оправянето с рецесията, провокирана от COVID-19 ще има голяма роля в политическия живот у нас. „ Шанс на всички – както на съпротива, по този начин и на ръководещи да се оправят с тази тежка обстановка и да извлекат дивиденти “, безапелационна бе и Татяна Буруджиева. Според нея не е задоволително просто да се установяват проблемите и да се върви след тях. „ Това е работата за нас – политолози, социолози, публицисти. Политиците би трябвало да взимат решения и да работят, не просто да установяват “, добави тя. Според нея един от проблемите е декларативния избор – хората се водят от ежедневните си проблеми и от тази позиция преценят политиката.
Относно дейностите на прокуратурата у нас, Буруджиева съобщи, че е добре, че тя е дейна, само че единствено това не е досаттъчно. „ Много одобрявам обстоятелството, че имаме прокурор който употребява информационно държание. Големият проблем за мен обаче е, че обвиняването би трябвало да е такова, че съдът да не може да вземе друго решение. Тя предложи на Иван Гешев и неговият екип, който го приготвя, да си напомнят правилото, че всеки е почтен до доказване на виновност. „ Оказва се, че всички, които одобряваме за отговорни, се оказват почтени, а това не е добре. За обществото е значимо да види резултат и вярата към Гешев е учредена точно на резултата, тъй като не е задоволително да забележим, че едни хора просто са задържани “, сподели още Буруджиева. Според нея хората желаят правдивост, само че не би трябвало да е не помни, че една от главните демократични полезности е равенството. „ Важно е по какъв начин ще подходи прокуратурата, ужасно добре е, че тя е дейна, само че има още крачки да извърви “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР