В последните си дни като служебен министър на културата Велислав

...
В последните си дни като служебен министър на културата Велислав
Коментари Харесай

Минеков опит с порочен конкурс да подмени директора на Италианския лицей

В последните си дни като длъжностен министър на културата Велислав Минеков е оповестил циничен конкурс за нов шеф на Италианския колеж, оповестява „ Труд NEWS “.  

Самият конкурс е разгласен на 20 септември, т. е. директно след старта на новата образователна година.  Те са останали неприятно сюрпризирани, защото научили изцяло инцидентно за оповестения конкурс, без въобще да бъдат търсени за мнение при правене на критериите. Това е било повече от неотложно, предвид на малко известния факт, че въпреки да е със статут на Национален културен институт, над 30% от финансирането на НУКК се обезпечава не от държавния бюджет, а от самото учебното настоятелство. Най-логично би било членовете му да имат опция да показват мнение по отношение на състезанието и критериите за избор на нов шеф, както и за излъчването на свои представител в конкурсната комисия, оповестяват разтревожени членове на Настоятелството на НУКК.

По думите им, въпреки да има съглашение сред двете страни - България и Италия, което регламентира действието на учебното заведение, българското културно ведомство не е намерило за нужно най-малко да осведоми за дейностите си италианското културно аташе у нас. Това е съображение дипломатическата задача да повдигне въпроса пред външно министерство, което ще значи, че Минеков е сътворил даже дипломатически скандал.

Нещо повече, самият конкурс е разгласен на 20 септември, т. е. директно след старта на новата образователна година, което може да повлияе отрицателно на организацията в образователния комплекс. Провеждането на състезанието и неговото вероятно завършване са планувани по този начин, че да се случат в средата на образователната година, когато ще са в ход редица конкурсни процедури - за банкет в детска градина и първи клас, както и за национални външни оценения и матури по италиански и български езици, споделят още обезпокоени членове на настоятелството.

По думите им от учебното настоятелство имат намерение да се извърнат към президента Румен Радев, както и към Комисията по просвета след сформирането в 48-о Народно заседание, с цел да желаят подпомагане против скандалните упоритости на служебния министър, зад които прозират и почистване на персонални сметки.

Минеков имал фиксация към сегашния шеф на Италианския колеж Величка Велянова. Една от аргументите за запазването на Националния център по просвета след измененията преди 32 години е точно престижът и неуморната работа на Велянова, която съумява да резервира и развие мощна учителска общественост.

Фиксацията на Минеков към Италианския колеж не е инцидентна, споделят осведомени. Все отново татко му - Величко Минеков, е бил в близкото персонално обграждане на Тодор Живков, като част от така наречен „ ловна дружинка “. Именно поради близостта си до Живков, Минеков - татко се издига до първи заместник-председател на Съюза на българските художници и член на Комитета за просвета, а по-късно е и депутат. Добре знае се отрицателното отношение, което номенклатурчиците към Живков са имали към ролята на Людмила Живкова в българското обучение и просвета. Това изяснява фиксацията на Минеков по отношение на дългогодишния шеф на лицея Велянова, която е удостоявана от българските президенти с най-високите държавни оценки. Величка Велянова е притежател и на ордена Кавалиере - специфичното отличие за чужденци на Италианската република.

Членове на Настоятелството на Националния комплекс по просвета дефинират като кощунствени критериите, с които културният министър е оповестил състезанието за нов шеф преди две седмици. Подозренията им са, че Минеков даже има претендент за поста. Това е Ралица Базайтова, основен специалист в Министерство на културата, която няма никакъв управнически опит, само че пък се оказва измежду най-доверените хора на Минеков в границите на пребиваването му в институцията през двата служебни кабинета. Именно по това време Базайтова съумява да отбрани докторантура в Шуменския университет.

Според членове на учебното настоятелство на Италианския колеж състезанието за нов шеф е изопачен и това елементарно ще се откри в съда при обжалването му. Според критериите на Минеков, претендентите, които имат обучение с професионалното направление „ Природни науки “, не могат да вземат участие в състезанието. Това се явява дискриминация, още повече, че приключилите междинното си обучение в учебното заведение получават дипломи, в които се вписват, че са приключили с профил: „ Хуманитарни науки “ и „ Природни науки “. Така се оказва, че претендент за шеф може да е служител от културното министерство, само че не може да е учител по „ Природни науки “, в случай, че дисциплината е наложителна за преподаване в НУКК. 

Освен това, Минеков желае определеният от него шеф да знае „ непознат език “, без да прецизира какъв тъкмо. Критерият звучи комично, съгласно членове на настоятелството, защото даже не е конкретизирано - дали под „ непознат език “ се схваща някой от формалните езици на Европейския съюз или може да се явяват претенденти, които знаят примерно сръбски, румънски, турски или съветски език. Най-логично и даже наложително би било пред претендентите да се уточни наложителното условия да имат документ за притежаване на италиански език, най-малкото, тъй като образованието по профилираните предмети в учебното заведение се води точно на италиански език. 

Б. Р.: Наглостта на Минеков не познава граници. В средата на септември служебният културен министър не се посвени да уреди лакея си от митингите Светослав Трайков на позицията „ държавен специалист “ в Дирекция „ Международна активност и европейски планове “ без да е ясно, имал ли е минимално изискуемия период от четири години професионален опит варненският протестър. Амбициите на миналогодишния консултант на Минеков били да бъде командирован в Брюксел. 

Очевидно Велислав Минеков по този начин схваща присъединяване си във властта - да унищожава престижи, до момента в който урежда свои протежета на основни позиции. Запознати обаче са безапелационни, че проектите на министъра за кощунственото назначение на комфортен шеф на Италианския колеж ще претърпят неуспех. Още повече, че преди дни на „ Дондуков “ 2 били осведомени за упоритостите на Минеков по отношение на учебното заведение в Горна баня.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР