В последните си часове служебното правителство разпредели огромна извънредна сума

...
В последните си часове служебното правителство разпредели огромна извънредна сума
Коментари Харесай

Кабинетът разпредели в последния момент извънредни 776 млн. лв. за пътища

В последните си часове служебното държавно управление разпредели голяма изключителна сума по бюджета на Министерство на регионалното развитие и АПИ за поддържане и строителство на пътища. Кабинетът се базира на изключителното си право да отпуска финансиране над лимитите макар неналичието на утвърден бюджет за 2023 година при положение, че следва да отбрани публичния ред. Не е ясно какво постанова взимането на решение за разплащане сега, откакто строителните компании чакат част от парите отдавна, а въпросът с противозаконното строителство остава провесен и промените в Закон за устройство на територията за споразумяване на поносим статут на пътищата след инспекция останаха за различен парламент.
Добрата вест за отпущането на средствата бе обявена от районния министър Иван Шишков на брифинг по време на съвещанието на кабинета. Шишков изясни, че 158 млн. лева от сумата ще отида за разплащане на зимното поддържане за януари и февруари. Други 150 млн. лева отиват за строителството на огромни обекти като Автомагистрала „ Хемус “ в частта „ Белокопитово “ и „ Буховци “, 7 – километров сектор от пътя Видин-Ботевград, който следва да бъде пуснат в употреба, строителството на Автомагистрала „ Европа “ и укрепването на свлачището на Автомагистрала „ Струма “. 
На този декор голяма част от изключителната сума отива за заплащане на остарели наследени неизплатени отговорности. 438 млн. лева ще отидат за възнаграждение на действия по остарели възлагания от интервала 2020-2022 година, изясни Шишков. Според него страната ще се разплати с компаниите единствено за насъбраните остарели отговорности за настоящи поправки. Основните поправки останаха в Народно събрание, което не откри сили да одобри измененията в закона за устройство на територията, с цел да се реши този проблем, разяснява Шишков. 
От думите на Шишков излиза, че след превода на тези пари страната ще е изплатила съвсем изцяло старите отговорности по договорите за настояща поддръжка. Още през 2022 година бяха разплатени половината от насъбраните остарели отговорности – 656 млн. лева, а за останалата половина се чакаше инспекция. Ако в този момент са преведени 438 млн. лева по същото перо, за изчистване остават напълно малко остарели отговорности. 
В началото на януари Шишков разгласи други цифри – за предоставени противозаконни настоящи поправки на стойност 733 млн. лева, от които били разплатени половината. Няма обстоен доклад какво в последна сметка се случи с наследените отговорности, а в този момент идва и решението на държавното управление да се разплати на сбогуване с компаниите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР