В последните седмици темата за коронавируса е една от най-актуалните

...
В последните седмици темата за коронавируса е една от най-актуалните
Коментари Харесай

Коронавирусът, Facebook, Twitter и борбата на социалните мрежи с фалшивата информация

В последните седмици тематиката за ковид е една от най-актуалните в международен мащаб. И както при други сходни случаи, и в този момент обществените мрежи са главен източник на информация за милиони консуматори. Но там, както добре знаем, не трябва да се доверяваме на всичко, което виждаме.

Когато има известно осведомително затъмнение, в обществените мрежи се зараждат всевъзможни теории на конспирацията. Вероятно сме виждали видеата на падащите по улиците китайци, които се допуска, че са заболели от ковид.

Освен догатки по какъв начин се е родила и по какъв начин се популяризира болестта, плъзнаха и редица непотвърдени оферти по какъв начин да се предпазим от нея. Като да вземем за пример постът на консуматор от Филипините, който твърди, че да не ядем пикантна храна и да не оставяме гърлото си да изсъхва е задоволителна защитна мярка против ковид.

Тази обява има над 16 хиляди споделяния. А Fаcebook към този момент взе на прицел всички сходни изявления, свързани с всеобщата болест.

С помощта на специфичен програмен продукт компанията ревизира изявленията, свързани с ковид, изпраща предизвестия и даже изтрива наличие, в случай че то е обвързвано с подправени изказвания или теории на конспирацията. Акцент е информацията, която има за цел да внесе дезинформация по отношение на лекуването на болестта или да му попречи по някакъв метод.

В Instagram, който е благосъстоятелност на Фейсбук, се блокират изявления, съдържащи хаштаг " ковид ", написа BBC.

Twitter също не остава по-назад в битката с подправената информация. Всеки консуматор на обществената мрежа, който търси данни за ковид, ще вижда известие от админите, което го подканва да ревизира първо в формалните източници - като профила на Световната здравна организация да вземем за пример. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР