В последните седмици проличава една инерция в поведението на политическите

...
В последните седмици проличава една инерция в поведението на политическите
Коментари Харесай

А. Танева: Критиката към управляващите трябва да е конкретна, а не на едро“

В последните седмици личи една инерция в държанието на политическите участници -  има нещо, което е възпроизвеждане на предходни моменти, от страна на ръководещите и от страна на тези, които не са овластени.
Това сподели за предаването „ Хоризонт за вас “ доцент Албена Танева – социолог, учител и откривател в катедра ѝ “Публична администрация “ в Софийския университет. Поведението на опозиционните сили, съгласно нея е „ релативно настървено очакване, че все в миналото ще има предварителни избори и би трябвало да се употребява оптимално, по партизански метод, всяка една обстановка “.

Това, което остана, е по-скоро страст, в сравнение с тематики и наличие.

„ Нещо, което ми се коства, че доста ясно се отбелязя и ще продължи да господства напред, което е обезпокоително, е заиграването с понятия като „ народ “… Да ние сме народ, народът е суверен, само че не в този смисъл е индивид на властта. Живеем в ера, в която демокрацията е представителна - ние излъчваме някой от наше име да ръководи. В този смисъл, непрестанно в пространството звучи единствено негативизъм във връзка политическото и  тогава, когато и опозицията комфортно се възползва от най-разнообразни рецесии, с цел да наподобява като че ли за всичко има типа другата страна, в последна сметка се ерозира понятието за политическото. Критиката би трябвало да е съответна, а не „ на едро “. Няма по какъв начин всички обущари да са положителни или неприятни! Няма по какъв начин всички в опозицията да са положителни всички, а в ръководство - да са лоши… “.

Според нея от сегашния политически сезон „ можем да чакаме една инерция, в която не знаем какви са другите възможности, само че знаем че по принцип нещо не сме удовлетворени и живеем с едно чувство на незадоволеност, което екзалтира цялата среда. Ще завоюва всеки един политик, който съумее да предлага разновидности за решения, в които ръководи с другите, а не във връзка тях “.

Чувството, че тези, които не са овластени знаят, а които са овластени - са неверни намирисва на фашизъм, заключи Танева. Това, че множеството хора мислят нещо не значи, че те са по-прави, добави тя и прикани да си дадем сметка, че имаме потребност от съзидателна, а не разрушителна сила:

„ Няма ера и няма общество, което може да бъде на една вълна. Нормално е да сме разнообразни и да можем да приказваме през своите разлики, само че да ги разбираем и да не наситим пространството с голям брой монолози, тъй като размяната на монолози не е разговор “.

Кресливият разговор уталожва в настройките на обществото, че тези, които са в политиката би трябвало да бъдат „ изметени “, което, съгласно Танева „ доста стартира да наподобява на революционен речник. При революциите нормално се основава опция за смяна, само че не безусловно по-късно всичко е хубаво “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР