В последните седмици представители на руските власти все по-често говорят

...
В последните седмици представители на руските власти все по-често говорят
Коментари Харесай

Русия иска мирни преговори с Украйна и Запада

В последните седмици представители на съветските управляващи все по-често приказват за обновяване на договарянията с Украйна или със западните страни. написа segabg.com. На 14 октомври да вземем за пример шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин разгласи, че договарянията са вероятни, само че " при избрани условия ", които той не назова.

Седмица преди този момент - на 6 октомври ръководителят на Съвета на федерациите Валентина Матвиенко предложи на украинските управляващи " още през днешния ден " да стартират договаряния за спокойно урегулиране, само че също " при услоия, които ще предложи Русия ". В средата на септември съветският президент Владимир Путин също се изрече в този дух: " Ние ще създадем всичко, с цел да се приключи това допустимо най-бързо. За страдание, противниковата страна, управлението на Украйна се отхвърли от преговорния развой и съобщи, че желае да реализира своите цели по боен път, или както те се показват - на бойното поле ".

Украинската страна неведнъж е отхвърляла опцията за договаряния с Путин. А при започване на октомври президентът Володимир Зеленски подписа декрет, в който се установи " невъзможността за договаряния с президента на Русия Владимир Путин ". Този документ бе признат в отговор на " референдума " за анексия на украински територии.

Путин в действителност обмисля обновяване на договарянията, които стопираха през есента на 2022 година, само че упорства Русия да резервира контрола върху териториите в Донбас и въобще не желае да разисква Крим. Два източника на  " Медуза " (link is external), близки до Кремъл, и един събеседник, непосредствен до държавното управление на Русия, декларират, че тези позиции не са се трансформирали. Но съветските управляващи са създали нов " тактически вид ". Той допуска да не се подписва пълностоен кротичък контракт, а да се стигне до краткотрайно преустановяване на огъня. Според замисъла на Кремъл съветските и украинските военни сами могат да се договорят за това, без да включват в договарянията първите лица на двете страни. За да се реализира това, съветските управляващи са подготвени да се отдръпват от част от заетите територии в Херсонска област.

Назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Власимир Салдо се обърна към управлението на Русия с молба да окаже подпомагане при евакуацията на жителите на региона, като изясни това с ежедневните ракетни удари по града. " Предложихме на всички поданици на Херсонска област, в случай че имат такова предпочитание, да се спасят от ракетните удари и да се реалокират в други райони, най-много Крим, Ростовска област, Краснодарския край, Ставрополския край ", сподели Салдо.

Заместник ръководителят на проруската администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов също прикани жителите на региона " да отидат в други райони на Русия, на безвредно разстояние от бойните дейности, с цел да не затрудняват маневреността на военните ". А съветският вицепремиер по строителството Марат Хуснулин разгласи, че държавното управление ще оказва помощ в преселването на жителите на Херсонска област и ще им даде безвъзмездни жилища.

Според западните военни Украйна може да освободи Херсон още идната седмица, твърди Financial Times. Настъплението на Украйна в Херсонска област стартира в края на август. За малко повече от месец линията на фронта се реалокира с 30 км в посока към Херсон.

Херсон е единственият регионален център в Украйна, който Русия съумя да превземе при започване на войната. В края на септември The New York Times заяви, че военното командване е помолило Путин да позволи да се отстъпи от Херсон на другия бряг на Днепър, с цел да се запази персоналния състав и военната техника. Но Путин е отказал. " Това оттегляне би станало още едно унизително публно самопризнание за проваляне иби донесло на Украйна втора крупна победа за месец ", отбелязва вестникът.

" Сега е доста мъчно да се удържи Херсон, а изтеглянето на войските от региона може да бъде оповестено за жест на благосклонност към Украйна ", разяснява един от събеседниците на " Медуза ", който е непосредствен до Кремъл. Той твърди, че сега Кремъл се пробва " да повлияе на западните водачи " и президента на Турция Реджеп Ердоган, с цел да убедят Украйна да се върне към договарянията с Русия. Аргументът е - " да се избегнат жертви измежду мирното население ". Това се случва на фона на масираните ракетни обстрели на украинските градове, които започнаха след гърмежа на Кримския мост и сполучливото контранастъпление на украинските войски.

Путин се срещна с Ердоган в четвъртък в Астана. Преди това формален представител на турския президент съобщи, че Ердоган ще разиска с Путин " стъпки, които могат да се подхващат за преустановяване на огъня в Украйна ", само че означи, че има доста " подводни камъни, клопки и ями ". След срещата представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че тематиката " Украйна " въобще не е била повдигана.

Въпреки всичко това източниците на " Медуза " акцентират, че Владимир Путин не счита да се отхвърля от продължаването на войната. Той ще употребява възможното преустановяване на огъня за подготовка за ново нахлуване. Според неговия план за това време съветската войска ще успее да приготви мобилизираните руснаци и някак си да попълни загубите във въоръжението. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков не е дал отговор на въпросите на " Медуза ".

Според проектите на Кремъл новото пълномащабно нахлуване може да стартира през февруари-март 2023 година Тази тактичност бе употребена и от украинската войска, която приготвя мобилизираните няколко месеца преди да ги изпрати на фронта, с цел да осъществя сполучливото контранастъпление в Харковска и Херсонска области.

Официалната позиция на Киев във връзка на договаряния с Москва е неизменима - Украйна ще договаря с Русия, когато президент към този момент не е Путин. Източник на " Медуза " в офиса на Зеленски удостоверява, че няма смяна в позицията, и дори предлага по какъв начин руснаците да ускорят тази опция - " свалете най-сетне несъответстващия Путин ".

Украйна от дълго време не има вяра на никакви изказвания и " жестове на благосклонност " от страна на Русия. " Путин непрестанно лъже. Говори за договаряния, а нанася ракетни удари по мирни поданици. Докато не бъдат освободени всички окупирани територии, никакво преустановяване на огъня няма да има ", споделя източникът на " Медуза " в Киев.

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк удостоверява тази позиция: " Какво въобще ще завоюва Украйна от преустановяване на огъня по съветски сюжет?

 Фиксиране на де факто нова линия на разделяне и незабавно окопаване на руснаците на към този момент окупираните територии? Сериозно ли някой счита, че ние ще се съгласим на това? Особено на фона на контранастъплението... Защо да даваме пауза на мощно изтощените съветски елементи, с цел да потренират незабавно мобилизираните и да ги изпратят на фронта? "

Според Подоляк " този сюжет безусловно не е в ползите на Украйна и по тази причина сходни оферти - обществени или непублични, са изключени ". Той акцентира, че Украйна е " извънредно заинтригувана " във военното проваляне на Русия. " Само това ще разреши действително войната да завърши, да се появи опция да се санкционират строго военните нарушители по юридически път и индиректно да се способства за старт на сюжет за промяна на политическата система на самата Русия ".
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР