В последните седмици българското публично пространство буквално е превзето от

...
В последните седмици българското публично пространство буквално е превзето от
Коментари Харесай

Лицемерие и глупост - гладът или коронавирусът убиват повече хора?

В последните седмици българското обществено пространство безусловно е завладяно от ковид. Цялата тази нервност наподобява много странна, на фона на ниската смъртност от вируса и неналичието на доказан случай за него в България. Все отново би трябвало да се означи, че тематиката е необятно обсъждана надалеч освен по нашите географски ширини.
Първото разумно запитване е, за какво се сътвори тази нервност. Винаги когато се случи нещо сходно в главата ми изниква въпросът дали това не прикрива нещо по-важно.
В пика на пожарите в Австралия да вземем за пример, сред недоволството на ориста на изгорелите животинки, някак апропо се пропусна фактът, че поради опредени природозащитни фракции с неразбираема експертиза, са пропуснати плануваните пожари, които се вършат всяка година. Това от своя страна е довело до по-голям пожар, който е излязъл от надзор.
Много сходно ми наподобява и представянето на тематиката с ковид. През предходната седмица, мой сътрудник написа забавен разбор, който наблюдава представянето на болестта през средата на свръхинформацията. Информирането за болестта привидно е нещо позитивно, което да улесни предварителната защита. Претрупването с информация обаче в един миг лишава човек от опцията за съответна реакция.
Редно е да създадем параленост сред разглеждането на другите проблеми в актуалното общество. Както към този момент стана ясно, за ковид се написа непрестанно, само че това не важи за много по-смъртоносни неща. Колко души по света са умрели от апетит за същия интервал, в който се популяризира вирусът? А от произшествия по пътищата? От наркотична взаимозависимост или хронични болести? От насилствена гибел в всекидневието, от войните? А от грип?
Знае ли някой какъв брой тъкмо са починалите от войната в Сирия? В разкъсваните от непрекъснати спорове Либия и Ирак, в Мали или в Йемен? Или изглеждащият като към този момент спор сред Израел и Палестина? Затваряме си очите за " прокси " войните по света, най-малко до момента в който доближат до прага на пълномащабни или почукат на нашата врата. " Сетихме се " за спора в Сирия, когато ни заплаши бежанска вълна. Но мълчахме, когато настъпи " Арабската пролет ". Когато стане терористичен акт в Европа, това е " кървясъл атентат с почтени жертви ", само че в случай че е на територията на " размирните " арабски или африкански страни, тогава просто означаваме, че " кола-бомба се взривила едикъде си " и подчертаваме какъв брой неприятен деспот ръководи съответната страна, като че ли оправдавайки удара.
Според много хипотези, коронавирусът е разработка на биологично оръжие. Възможно е това да е истината. Доводи за сходна теза има, като се стартира от икономическото опълчване сред Китай и Съединени американски щати и се стигне до високи облаги за фармацевтичния бизнес. Към миг обаче, суматохата наподобява по-опасна от самия вирус. И има изгледи да се счита, че това се подклажда целеустремено.
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР