В последните работни дни на тази година, министърът на околната

...
В последните работни дни на тази година, министърът на околната
Коментари Харесай

Министърът на екологията Нено Димов развърза кесията - за почивните дни/

В последните работни дни на тази година, министърът на околната среда и водите Нено Димов се е разабързал да похарчи над два и половина милиона лв. европейски средства за...планове и тактики. Това излиза наяве от заданието, оповестено от Агенцията по публични поръчки.

Парите се обезпечават в границите на бюджетна линия по предпочитана ос 6 - „ Техническа помощ “ на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година. Те са предопределени за правене на проекти и стратегически документи в региона на ръководството на отпадъците с включени две обособени позиции.

Първата е за „ Разработване на Национален проект за ръководство на отпадъците в Република България за интервала 2021–2028 година “, а втората - за „ Разработване на тактика и проект за деяние за преход към кръгова стопанска система на Република България, за интервала 2021–2027 година “

Прогнозната стойност на заданието е 1 900 000 лева.без Данък добавена стойност.

Така нареченият Национален проект за ръководство на отпадъците ще се прави на няколко стадия. При първият, мераклиите да вземат европейските пари ще би трябвало да извършат главен обзор и разбор на политиката (националното законодателство) и техническата инфраструктура в региона на ръководство на отпадъците в Република България, който би трябвало да стане основа за създаване на стратегически документи и установяване на целите за идващия програмен интервал.

При вторият стадий претендентите ще би трябвало да приготвят план на Национален проект за ръководство на отпадъците за интервала 2021-2028-а, включващ обособена глава за попречване на образуването на отпадъците.

Срок за осъществяване на плана е до 5 месеца, считано от влизането на контракта в действие.За първия стадий посоченият в документите период за осъществяване е два месеца. В експлицитна забалежка е посочено, че по време на осъществяването на първи стадий се позволява да започва и втори стадий, чиито период за осъществяване е до 5 месеца.

В документа категорично е записано, че участниците в процедурата трабва да изготвят „ финансова аргументация, а за всяка мярка да бъде избрана виновна институция чийто бюджет има съответен източник на финансиране. В случай, че за една мярка има повече от една виновна за осъществяването институция - за всяка да има настрана посочен бюджет. В случай, че бюджетът на една институция може да има друг източник на финансиране – за всеки един източник на финансиране сумата да бъде разшифрована в период до 5 месеца, считано от влизане в действие на контракта “.

В общият период за осъществяване на контракта не се включва срокът за приемането от Министерския съвет на окончателния вид на Националния проект за ръководство на дейностите по отпадъците, написа още в обявлението. Казано по-просто - общият период за осъществяване на контракта стопира да тече през интервала на процедурата за одобрение от Министерския съвет на текста на окончателния вид на Стратегията и Плана за деяние за преход към кръгова стопанска система.

Финансово-икономическите условия, които са сложени пред бъдещите реализатори, са свързани с осъществените обороти, които не би трябвало да бъдат по-малко от 2 млн.лева. Вписани са и спомагателни условия във връзка с това, че претендентът би трябвало да е извършил най-малко две идентични или сходни с тази от предмета на поръчката действия.

Изрично е очебийно, че всеки от участниците в процудурата за възлагане има право да подаде оферта единствено за една от двете обособени позиции.

Тези от претендентите, които не са показали Техническо приложение или то не дава отговор на оповестените условия на поръчката, ще бъдат отстранени от процедурата, предизвестяват възложителите от Министерството на околната среда и водите.

Заплаха за премахване на участници има и във връзка с техните ценови оферти. В спомагателната информация към заданието е записано: „ Ценовото предложение се слага в запечатан, непрогледен плик с надпис "Предлагани ценови параметри ". Извън плика "Предлагани ценови параметри " не би трябвало да е посочена никаква информация по отношение на цената. Участник, който по какъвто и да е метод е присъединил някъде в офертата си отвън този плик детайли, свързани с предлаганата цена или с елементи от нея, ще бъде отхвърлен от присъединяване в процедурата “.

Кандидатите да усвоят тези средства ще бъдат „ пресяти “ на 23 януари 2020 година. А офертите им ще бъдат годни до 21 юли идната година. Но кои ще са спечелилите в конкуренцията едва ли ще стане ясно по-рано от три-четири месеца, в случай че съдим по периодите, в които ековедомството афишира подписаните си контракти в Агенцията по публични поръчки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР