В последните осем години Солун се управлява от кмет с

...
В последните осем години Солун се управлява от кмет с
Коментари Харесай

Янис Бутарис: Различният кмет

В последните осем години Солун се ръководи от кмет с доста мощен темперамент, който мина през какво ли не - пребиха го националисти, изгуби брачната половинка си. Но той гледа на позицията си като на предопределение.

За последните 8 години Солун съумя да се трансформира в топ туристическа дестинация и от милиони евро задължения, през днешния ден е на облага.

Снимка: btvnovinite.bg

Как се случва това?

Зад измененията стои кмета на града Янис Бутарис. Човекът, който има основна роля в договарянията към разногласието за името Македония. Разговаряме с него близо година, откакто беше грубо пребит от гръцки националисти в центъра на града, който ръководи.

Той има 7 татуировки, обица на ухото, поддържа правата на хомосексуалните, легализацията на марихуаната и намерено приказва за успеха си над зависимостта към алкохола. 76-годишният градоначалник на Солун - Янис Бутарис съумява за два мандата да реши казуса с бюрокрацията в общинската администрация и да изкара града на облага.

Добихте необятна известност за това, че намалихте фрапантно разноските на общината?

Аз пристигам от частния бранш. Затова се пробвах да обединя метода, по който се случват нещата в държавния и частния бранш.

Това, което направих е нова организация на общината, която имаше 32-ма шефове на дирекции, понижих ги на 22. Това не е елементарен развой, тъй като
бюрокрацията е едно страшилище и не е елементарно да се бориш с него. 08:45

Европейската централна банка дефинира работата му като " Остров на вярата " и " Модел за цяла Гърция ". През 2012-та Международна ранглиста го поставя преди всичко от всички кметове в света.

Какво променихте?


Опитах се да накарам чиновниците в общината да работят по този начин, че жителите да са тези, които са значими и които имат потребност от нас. Защото когато хората идват в общината, те желаят да им се помогне, да им се решат проблемите. Да ви призная не съумях на 100 % да реализираме това, само че считам, че работим в вярната посока.

На последните избори Бутарис е определен с над 60 % от гласовете на гласоподавателите.


„ Мисля, че най-голямото достижение като кмет е, че успяхме да покажем на туристите историята на града – еврейската, османската, и считам, че това се отрази позитивно на туризма”, изяснява Янис Бутарис.

Наследява недостиг от милиони евро от предшественика си - Василис Папагеоргопулос. Бившият кмет е упрекнат за пране на пари, по-късно е наказан и влиза в пандиза.

Вие забогатяхте ли?

Не, не. На месец получавам по 3 хиляди евро, когато станах кмет заплатата беше 7 хиляди. Но аз я понижих. Има два разновидността да забогатееш в Гърция – с огромна заплата или като правиш услуги на точните хора. И двата разновидността в никакъв случай не са били на дневен ред в живота ми. И най-много не върша услуги на никого.

Снимка: btvnovinite.bg

Бутарис заменя служебната лимузина с велосипед.

Кое е най-важното нещо, с цел да бъдеш сполучлив политик?

Аз не съм политик, не се смятам за подобен. Но най-важното нещо е това да си почтен с жителите, с хората, които са те избрали. Независимо, дали на тях ще им хареса или не.

Преди 8 години Янис Бутарис влиза в кметската конкуренция за втория по-големина град в южната ни съседка като самостоятелен претендент.

Снимка: btvnovinite.bg
Преди това е притежател на една от най- старите и огромни винарни в Гърция. Председател е на винарната асоциация. По време на акцията признава, че е имал взаимозависимост към алкохола. Въпреки това печели.

" Аз съм пияч, само че съм чист от 91-ва. Това значи, че повече от 20 години не съм пил алкохол. Единствено си разрешавам да дегустирам вино, само че не и да го пия. Опитвам се да покажа на хората, че даже и да си бил пияч, което е същинско злополучие, може да го пребориш и да станеш чист, както аз съумях.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки това има доста хора, които споделят: О, той към момента е алкохолик, можеш да чуеш всевъзможни неистини по собствен адрес, тъй като аз вървя по питейни заведения, нощни заведения ", споделя кметът на Солун.

Снимка: btvnovinite.bg

Как успяхте да се преборите със зависимостта към алкохола?

Имах шанса да мина през специфична стратегия. По това време хората, които успяваха да преборят зависимостта бяха под 3 % от всички подвластни. Това са доста малко хора, аз бях късметлия, че съм един от тях. Но да преодолееш зависимостта към алкохол или опиати не е въпрос на воля, а на това по какъв начин ще промениш метода си на мислене.

Янис Бутарис играе основна роля в стопляне на връзките сред Атина и Скопие за договарянията към името Македония. Миналата Коледа кани премиера Зоран Заев, с цел да честват дружно. След което инициира редица дипломатически срещи в Солун.


Снимка: btvnovinite.bg
Доволен ли сте след подписаното съглашение?

Аз не просто съм удовлетворен, аз съм доста удовлетворен. Смятам обаче, че напрежението към името ще продължи най-малко още година. Но от 3 до 5 години нещата ще се трансформират, хората ще одобряват новото име.

Снимка: btvnovinite.bg
През май предходната година на протест в центъра на града кметът е пребит от група националисти.

" Хората, които ме пребиха бяха крайни националисти, от Златна Зора. Те ме ненавиждат, поради моите хрумвания, че би трябвало да приемем другите, демократичните ми възгледи за обществото, по тази причина, че изричам мнението си, че съм самостоятелен – без значение дали на всички им харесва ", декларира Янис Бутарис.
Снимка: btvnovinite.bg
Петима от тях бяха хванати от полицията и получиха присъди.

Снимка: btvnovinite.bg

Простихте ли им?

Да. Ти забравяш, само че те трябваше да си получат заслуженото. Не поради друго, а
тъй като има доста младежи, които се впечатляват от Златна Зора и желаят да им подражават. Простих им, и даже ги съжалих.

Снимка: btvnovinite.bg
Кметът поддържа правата на ЛГБТИ-общността, като взе участие във фотосесия без облекла.

Защо решихте да извършите гола фотосесия?

Защото от време на време би трябвало да си малко по-остър, да покажеш позиция.

Беше ли ваша концепция?

Не помня, само че аз го утвърдих.

Бутарис персонално инициира кандидатурата на Солун за провеждането на европейския прайд в града през 2020-та.

Настоях и споделих на хората: Нещата не са в никакъв случай идентични, нали?! Има хора, които имат друга полова ориентировка, само че ние би трябвало да ги приемем, такива каквито са.

Какво ви дадоха отговор от църквата?

В началото недоволстваха, само че персонално разговарях с тях, съумях да ги убедя и по-късно се успокоиха.

Снимка: btvnovinite.bg
Кметът има 7 татуировки. Две от тях са направени след гибелта на някогашната му брачна половинка.

"
На лявата ръка имам пегас, с тази татуировка желаех да покажа, че взаимният ни живот с жена ми е бил приказка, която обожавах.

Когато тя умря си татуирах гущер на дясната ръка. Тези животни са знак в Гърция. Никога не би трябвало да убиваш гущер, той е на шанс, а и е знак за прераждане – като отрежеш опашката му, тя пораства още веднъж.

Снимка: btvnovinite.bg

Харесвам тази татуировка, това са красиви животни, откакто си я направих започнах да натрупвам гущери – разнообразни размери, цветове. Превърна се в мое занимание ", споделя Янис Бутарис.

Снимка: btvnovinite.bg
Миналата година на 75 годишна възраст Бутарис се дами още веднъж.

Ожених се 11 години след гибелта на първата ми брачна половинка, тъй като не желаех към този момент да бъда самичък, прецизира той.

Коя е щастливката?

Тя е младо момиче.

Къде се запознахте?

Доколкото си припомням я срещнах в магазин за сувенири, тя прави гривни, сега, в който я видях, започнах да кокетирам с нея.

Снимка: btvnovinite.bg
През май предстоят изборите за кмет на Солун, само че Бутарис няма да се кандидатира за трети път.

Смятам, че два мандата като кмет са изцяло задоволителни, безапелационен е Бутарис.

Снимка: btvnovinite.bg

" Да си кмет не е специалност. Това е опция. Възможност - да послужвам на този град. Така че два мандата са задоволителни и считам, че всичко, което съм могъл, съм го дал на града ", споделя в умозаключение кметът на Солун.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР