„В последните няколко месеца корупционните скандали ни затрупват един след

...
„В последните няколко месеца корупционните скандали ни затрупват един след
Коментари Харесай

Димитър Данчев: България ще започне да се възстановява само когато моделът на олигархично-паралелна държава на Борисов си отиде

„ В последните няколко месеца корупционните кавги ни затрупват един след различен и няма по какъв начин Българска социалистическа партия като виновна и най-голяма опозиционна мощ в Народното събрание да не реагира на тези събития. Затова внасяме избор на съмнение към държавно управление по тематиката корупция ". Това съобщи секретарят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Димитър Данчев пред радио „ Фокус ".
Данчев даде образец с някои от тези кавги, като по неговите думи претекстовете за вота са явни. Той напомни случая със закупуването за 140 млн. лева на дялове на ПИБ от Българската банка за развитие- цена, двойно по-висока от борсовата. Социалистът обърна внимание и на случая със градежа на Алепу, при който на практика всички способени държавни институции са се съгласили- вместо подпорна стена да се строи хотел. Данчев не пропусна да означи, че в хазната липсват 700 млн. лева от хазарта, като по неговите думи е станало ясно, че Комисията по хазарта се ръководи посредством есемеси сред министъра на финансите и заинтригувани предприемачи. „ Всичко това приказва за едно - корупция по високите етажи на властта ", заключи Димитър Данчев.
„ Искаме две парламентарни анкетни комисии, които да съберат всички обстоятелства и условия, свързани с тези корупционни покупко-продажби и схеми. От трибуната на Народното събрание би трябвало да се чуят гласовете на всички забъркани институции - коя от тях ще поеме отговорност по всяка една от тези тематики. Комисиите би трябвало да дадат гласност на всичко това и да се даде сигнал на ръководещите, че тяхното държание към този момент е нетърпимо ", разяснява националният представител от левицата.
Димитър Данчев акцентира, че Българска социалистическа партия няма да уточни в претекстовете на вота на съмнение единствено корупционните схеми, а има упоритостта да стигне до същинските аргументи за корупцията в България. „ Държавността в България е срутена. Всички институции са сложени на практика на командно дишане и се управляват от разпоредбите на корупцията ", означи Данчев. Той изясни, че корупция има там, където има мощно подвластни от страната бизнес и стопанска система - там, където няма развъртян пазар и стопанската система е мощно суровинно подвластна, с ниска добавена стойност и там, където няма същинска конкурентна среда. Той уточни още един фактор - мощно подвластни от властта медии. „ В България за жалост са налични всички тези условия. Няма по какъв начин ръководещите да убедят нас и българските жители, че няма корупция ", безапелационен е социалистът.
„ От Българска социалистическа партия желаеме България да стартира да се възвръща и всички българи да живеем по-добре. Това е допустимо единствено когато моделът на олигархично-паралелна страна, олицетворяван от премиера Борисов и неговото държавно управление, си отиде ", акцентира Димитър Данчев.
„ Всички наши ограничения са ориентирани към хората. Ние единствени предложихме да се даде по една минимална работна заплата с осигуровките на всички български жители, останали без работа и приходи в следствие от ограниченията, наложени от държавното управление. На тъкмо противоположна страна са предложенията на държавното управление - един куп ограничения в поддръжка на бизнеса, само че най-много под формата на заеми. Ние защитавахме концепцията, че би трябвало да бъдат отпускани повече директни и безплатни помощи ", сподели още той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР