В последните няколко години българите все повече купуват продукти с

...
В последните няколко години българите все повече купуват продукти с
Коментари Харесай

Експерт: Ако има желание, българинът яде качествени продукти

В последните няколко години българите от ден на ден купуват артикули с палмово масло. За 2017 година във тип на сирене са изконсумирани 12 000 тона палмова лой, съобщи БТА.

Експертът Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите, напомни, че е влезнала в действие разпоредба, която не разрешава производството на имитиращи артикули и влагането на палмово масло в млечните артикули в мандрите.

" Надявам се това да промени салдото при продажбата на имитиращи и същински артикули. В доста страни са забранили потреблението на растителни мазнини ", добави той

По думите му проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в огромни количества. Според него българите би трябвало да осъзнаят вредата от тези мазнини, които се наслагват в човешкото тяло и мъчно се преработват от организма.

" В България имаме опция да ядем качествени артикули, само че болшинството от хората не го вършат. Оправданието е неналичието на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки дневно ", съобщи Грънчаров.

Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, защото елементарният консуматор мъчно може да направи разлика по визия дали един артикул е същински, или имитиращ.

Сиренето, което е същинско, даже във вода, няма да се размие, изяснява специалистът. Според него действителната му цена би трябвало да стартира най-малко от 5,50 лв., а в случай че желаеме да ядем същински качествено сирене, то би трябвало да е най-малко 9 лв. за кг.

" В България има качествени артикули от качествено мляко. Фермите са на равнище. Ако има предпочитание, българинът яде качествени артикули ", на мнение е специалистът.

" Основният проблем в сектора са имитиращите артикули или палмовата лой. Има дефицит на българска суровина. Цените на българските фермери се подвигат с помощта на фермерите от Европа. Цената, която влиза като импорт, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото ", уточни още Иван Грънчаров.

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 компании употребяват растителна лой.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР