В последните няколко дни, политическият климат на Острова стана толкова

...
В последните няколко дни, политическият климат на Острова стана толкова
Коментари Харесай

Как Тереза Мей погребва Брекзит

В последните няколко дни, политическият климат на Острова стана толкоз тъмен, че заваляха оставки. Първо секретарят по Брекзит, Дейвид Дейвис и неговият парламентарен секретар Стив Бейкър, а ден след тях и външният министър Борис Джонсън. Техният образец последваха двама от зам.-председателите на Консервативната партия, Мария Колфийлд и Бен Брадли. Всички те описаха претекстовете си в писма до премиера Тереза Мей. И всички споделят едно и също – че позицията по договарянията за овакантяване на Европейски Съюз, която излезе от съвещанието на държавното управление в резиденцията Чекърс корт в петък, няма да докара до същински Брекзит.

Борис Джонсън подаде оставка като външен министър на Англия

Борис Джонсън съобщи, че Англия е на път да стане европейска колония. Думите му напълно не са пресилени. Ето главните параметри на предлагането:

- Свободно придвижване на артикули, контролирано по европейските правила
- Върховенство на съда в Люксембург при интерпретирането на разпоредбите
- Оставане на Англия в митническия съюз до разрешаване на неразрешимия въпрос за ирландската граница (това бе контрактувано още през декември)
- Англия да събира мита в услуга на Европейски Съюз за артикули, преминаващи нейната граница в посока Съюза.

2020 - окончателният бракоразвод с Острова

Това не звучи чак толкоз неприятно, в случай че не вземем поради подтекста, а точно че:

1. Докато остава с едния крайник в Европейски Съюз, Англия губи всичките си политически права в него (място в Съвета на министрите и Европейския парламент)
2. Това е стартовата позиция на Уестминистър, т.е. Мей е направила към този момент няколко съществени отстъпки без бой; а на договарянията, Брюксел може да притисне за още.

Оставките на Дейвис и Джонсън не са част от някаква координирана офанзива против премиера, а по-скоро късен опит да запазят чисти имената си. Те са съдбовно закъснели и едва проведени, с цел да смъкват от власт Тереза Мей. Макар теоритично да могат умерено да съберат 48 депутати, с цел да провокират избор на съмнение, те нямат задоволително, с цел да го завоюват, нито с цел да изберат собствен министър председател по-късно. Нещо повече, в случай че вотът е несполучлив, по парламентарните правила, те няма да могат да провокират втори подобен за период от идната една година.

Стотици хиляди европейци може да не получат статут след Брекзит, предизвестяват специалисти

Според вътрешни източници, Тереза Мей изцяло е изолирала Дейвид Дейвис от работния развой в последните месеци и вместо това е развила тактиката си, съветвайки се с служители и специалисти. Стив Бейкър, неговият парламентарен секретар, сподели в изявление във вторник: „ Ние получихме в нож в гърба. Предложението, което разработвахме до оня миг, беше доста друго и беше основано на редица речи, произнесени от премиера. “

Тереза Мей обаче, въпреки и да има задоволително поддръжка, с цел да остане министър председател, няма задоволително депутати, с цел да прокара договорката си на този стадий – изключително в случай че направи още отстъпки през есента. Това я слага в състояние да би трябвало да търси поддръжка от лейбъристите, което би довело или до разединение на партията й, или (този път) до нейното дейно събаряне.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР