В последните години деменцията успя да се превърне от медицинска

...
В последните години деменцията успя да се превърне от медицинска
Коментари Харесай

Когато сънят ни разболява

В последните години деменцията съумя да се трансформира от здравна мистерия във все по-изследвана и разбираема болест. Проучване след изследване сме все по-наясно с аргументите за нея и методите да се предпазим. Ето го и следващото.

Учени от медицинския факултет на Университета в Маями организираха проучване с над 5000 участника, траяло седем години. А изводите от него са изненадващи на фона на битуващото мнение, че незадоволителното сън е причина за развиване на Алцхаймер и деменция.

Според американските учени, прекомерно многото сън - девет и повече часа на нощ, също ни прави евентуални жертви на болесттите , тъкмо както хората, които прекарват по по-малко от шест часа в сън.
 Снимка 447603

Участниците в проучването, които са декларирали, че спят по 10 и повече часа на нощ, след седем години демонстрират доста намаление на своите когнитивни качества - учене, боравене с богат речник, памет. Тези промени предшестват развиването на деменция и Алцхаймер.

Засега не е ясна точната връзка сред по-дългото поспиване и деменцията, само че се счита, че и болестта, и потребността да спим повече, са подбудени от един и същи промени в мозъка .
 Бракът, разводът и по какъв начин въздействат те на риска от деменция
Каква е връзката сред брачната халка и деменцията

Колко по-уязвими са самотните мъже

Учените считат, че и прекомерно многото сън води до появяването на лезии в мозъка , известни като хиперинтензивност на бялото вещество. Те се предизвикват от намален приток на кръв към мозъка. Наличието им се открива с ядреномагнитен резонанс и се свързва с нараснал риск от деменция и инсулт, написа Daily Mail.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР