В последните години за тениса в Хасково се говори само

...
В последните години за тениса в Хасково се говори само
Коментари Харесай

Как Хасково стана столица на тениса

В последните години за тениса в Хасково се приказва единствено и само със суперлативи. Спортът обаче се развива тук към този момент 38 година, откогато са издигнати кортовете. Официалното им разкриване е през 1980 година, въпреки че са незавършени. Година по- късно е реалност неповторимото за това време спортно оборудване, което с право тогава получи името Перлата на Балканите.

Двама са неговите създатели- някогашният първи секретар на Българска комунистическа партия Румен Сербезов и легендата и дълготраен президент на БФ Бадминтон Проф. доктор Пюзант Касабян. Именно хасковлията донася от стадион Уембли първите топчета, ракети, фотоси и планове за скуош. Местната клетка бе първа в България - вдълбана в земята и оборудвана по всички правила. Първата публична среща по скуош бе сред тимовете по бадминтон на Хасково и Копенхаген, в която хасковлии бият с 2:1.

След като бе издигната една от най-хубавите спортни бази на Балканите, в нашия град акустираха всички по-известни тенис-звезди на България. Едмон Дердерян, братята Божидар и Матей Пампулови, Атанас Георгиев, Любомир Петров. Не закъсняха и триумфите – републикански отборни първенци при мъжете, сребърни и бронзови медалисти 3 години наред, куп самостоятелни първенци във всички възрастови групи.

Местният клуб се трансформира в притегателно място за подготовка на гении. Край тези стадиони израстнаха и към момента ни радват със своите изяви невероятните Григор Димитров и Диа Евтимова. През кортовете на Кенана минаха доста треньори, които направиха от своите възпитаници все мощни тенисисти. Не се не помнят елементарно думите на огромната българска легенда Божидар Пампулов, който работеше с деца в Хасково. Без подозрение тенисът не е елементарен спорт. Трудно е да се научиш да играеш за една седмица, тъй като е извънредно техничен, а за децата е доста занимателно. През годините достижения завоюваха както на републикански и интернационалните прояви родните гении Динко Халачев, Петър Трендафилов, Веселин Петров, Радослава Радева, Елица Костова и други ученици на хасковското Спортно учебно заведение. Техни треньори по-късно бяха Димитър Марашлиев и Димитър Господинов - татко на сегашната ни звезда Григор Димитров.

На хасковските тенискортове се състояха първите игри на статистиката, първите дипломатически игри през 1999 година, където се събра елитът на Европа и света. Имахме 4 кръга от Купа Дейвис с присъединяване на Кипър, Египет, Сенегал и Швейцария и съвсем годишни Източноевропейски шампионати, които към момента са в програмата на БФ Тенис.

В последните десетина години Община Хасково даде тенискортовете на концесия. С нелеката задача да запази този в действителност хасковски спорт се

нае някогашният общински консултант Румен Балкански. След като построи дребен хотел при започване на алеята, прозорливият предприемач направи и открит

басейн. През 2006 година базата е отдадена на концесия за 10 години с изискването да се поддържа и модернизира. През 2009 година Е взето решение част от кортовете да се покрият, естествено със знанието и БФ Тенис, където н Балкански е и член на УС. Инвестицията по стратегия на ДАМС е 218 хил.лв.

Проектът удря на камък, периодите не са спазени и

цената набъбва на 700 хиляди лв.. Именно това стимулира общината да даде базата за още 10 години.

Добър знак за бъдещето на тениса бе основаването на новия тенис клуб Хасково 2015. Първата картотека е на международната ни звезда Григор Димитров. Президент е бизесменът и огромен обожател на тениса Йордан Йорданов. В клуба значимо място заема и бащата на Гришо – Димитър Господинов.

Наскоро двата клуба се сплотиха за общата идея за спорта и децата на Хасково. През това време бе построена и нова открита тенис-база на Комплекс Юнак в центъра на града, която дава отговор на всички стандарти.

" Всяко дърво си има корени. А коренът на тениса в Хасково е доста здрав ”, споделя доктор Пюзант Касабян, дълготраен началник на бадминтон федерацията. Поредица удобни условия акушират раждането на най-успешната школа по тенис у нас - тази в Хасково. Твърдението може да е самоуверено, само че кой би го оборил след историческия триумф на Григор Димитров в Стокхолм с първата победа на българин в АТП шампионат, най-голямото му постижетние през 2017 година в конкуренцията на 8-те най-хубави, където победи с купата в Лондон и историческото за българин трето място в международния ранкинг при мъжете при започване на тази година.

-----

Кортовете издигнати за 3 месеца

Бившият първи секретар на Хасково и вътрешен министър Стоян Стоянов и Пюзант Касабян са в основата на строителството въз основата, която е подготвена за 3 месеца и още тогава е една от най-модерните на Балканите.

“Бяха отпуснати 380 000 лв. от Окръжния съвет на БСФС ”, прецизира Касабян.

В Хасково обаче изначало хората одобряват нееднозначно опитите за развиване на

тениса поради преобладаващите тогава битка, щанги, бокс и футбол. Проектирането е предоставено на младата столична архитектка Розалина Георгиева, а реализатор са локалните “Благоустройствени стоежи ”. Лично Румен Сербезов показва мястото на бъдещата база в големия парк “Кенана ”, на северозапад от града.

В момента комплексът разполага със 7 червени корта. Три от тях са с осветяване. Освен тях, от 2008 година действат два покрити на грийсет. Централният корт е с капицитет 450 фенове, а 1-и и 2-и имат по 150 места на трибуните.

Към базата също така има две футболни стадиони с размери 20 на 40 метра и още две за плажен тенис или хандбал. Зрителите могат да гледат и следващото съревнование от терасата на ресторанта и новата фитнес-зала.

Другата перла в комплекса е спортно-възстановителен център. За построяването му спортното ведомство е отпуснало по план 272 000 лв., а в допълнение

самият клуб е дал още 61 000 лв.. Екстрите са рехабилитация, фитнес зала, сауна, парна баня, тангентор, басейн с минерална вода и опция за луго и калолечение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР