В последните години все по-често се съобщава за откраднати или

...
В последните години все по-често се съобщава за откраднати или
Коментари Харесай

Все повече кражби на нацистки реликви в Европа

В последните години все по-често се оповестява за откраднати или фалшифицирани нацистки реликви, написа " Дойче веле ". Сега вниманието притегли серия от обири в Нидерландия и в Дания. През август 2020 година шестима души разрушиха вратата на военния музей " Eyewitness " в нидерландския град Бек, счупиха витрините и откраднаха експонати от времето на нацизма на стойност 1,5 милиона евро. Престъпниците имали потребност единствено от шест минути, с цел да извършат кражбата. И явно са знаели тъкмо какво желаят да вземат.
През октомври подобен грабеж бе осъществен във военния музей в Осендрехт, още веднъж в Нидерландия. Там крадците подходиха по-малко жестоко, само че не по-малко безочливо – те откраднаха наред с другото голям брой манекени с исторически униформи, както и оръжия. В този случай.
Редица музеи подхващат ограничения, с цел да предотвратят обири
Във връзка с тези случаи Франс ван Венрой, шеф на военния музей в Луп он Занд, взема решение да не бездейства в очакване и неговият музей да пострада. Той взима ограничения за повишение на сигурността на експонатите, измежду които принадлежности за хранене на Адолф Хитлер и Хайнрих Химлер и нацистки униформи. Венрой укрепва в допълнение входната врата на своя музей. Неговите сътрудници от военния музей в Оверлон пък връщат назад предоставените краткотрайно скъпи предмети от Нидералндския институт за военна документи - в това число една от книгите, в която са били регистрирани смъртните случаи в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау.
 Путин: Съветският народ смаза нацизма Путин: Съветският народ смаза нацизма
Президентът на Русия прикани да се помни, че точно върху руския народ паднала главната тежест в битката против нацизма. Владимир Пу...
Следващата кражба обаче става не в Нидерландия, а в Дания. През нощта против трети ноември незивестни лица открадват 20 експоната от Германския музей " Nordschleswig " в датския град Зьондерборг. В известие на музея за пресата се споделя: " Извършителят или причинителите са набелязали при нападението предмети, свързани с националсоциалистическото минало на немското малцинство. Става дума най-много за разнообразни униформи. Те са, което е вероятен претекст за кражбата ".
Интересът към нацистките реликви пораства
Още не е ясно дали последните обири са свързани. Сигурно е, че сега нацистките реликви са търсени повече след като и да било. Порталът artnet оповестява, че повишеното търсене води до от ден на ден имитации - както се открива при подготовката на една галерия за Холокоста в Буенос Айрес, когато огромна част от експонтатите се оказват сменени. Междувременно копия в огромен мащаб се вършат в България, Полша, Украйна и даже Пакистан, както показа един аукционер пред artnet.
Сред най-ценените предмети от нацистките времена наред с униформите са каските, военните ордени за заслуги, кортиците и персоналните движимости, притежавани от. На аукциони предметите от този темперамент по предписание доближават високи цени.
Възхищение пред злото?
 Русия смени името на изложбата за нацизма и видя положително бъдеще за АЕЦ Белене (СНИМКИ) Русия смени името на изложбата за нацизма и видя положително бъдеще за АЕЦ " Белене " (СНИМКИ)
Анонсираната галерия " Към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България ", поради която Министерство на външните работи насочи остра само че...
Историкът професор Арнд Бауеркемпер от Берлин, който е специалист по нацистката тирания и отношението към националсоциализма, също вижда растеж в интереса към нацистките реликви в последните 10 години. Според него роля за това играят три разнообразни претекста: избраното удивление от националсоциализма, все по-дистанцирано-шеговито отношение към тематиките от предишното, както и комерсиалното измерение.
" Това е ситуацията с претекстовете на тези, които правят действията. Но би трябвало да се огледа и другата страна: който търси такива предмети? Така се стига до една група, която споделя дясноекстремистките склонности, само че и до хора, които без да са стимулирани политически, се възхищават на националсоциализма ", показва Бауеркемпер.
Фетишизирането пораства с времето
Все по-голямата времева отдалеченост по отношение на нацизма и будят опасения у Бауeркемпер: " Дистанцията играе огромна роля, в случай че имаме поради да вземем за пример по какъв начин на празненство английският принц Хари се маскира като военачалник Ромел - нещо шеговито и безогледно “. Случаят е от 2005-а, а принцът се появи в това число със свастика на ръкава, за което след това обществено се извини.
Все отново има и хора, които купуват нацистки реликви, с цел да не попаднат те в неверни ръце. През 2019-а година ливанският предприемач Абдала Шатила купи на търг персонални предмети, принадлежали на Адолф Хитлер, с цел да ги съобщи на " Яд Вашем " - централния израелски мемориал в памет на жертвите на Холокоста.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР