В последните години всe по-често чуваме предупреждения, че не само

В последните години всe по-често чуваме предупреждения, че не само ...

WWF, горите, животните в тях и какъв ще бъде ефектът от намаляването им наполовина.

В последните години всe по-често чуваме предупреждения, че не само растения, но и животните на нашата планета са поставени под сериозна заплаха. И не говорим само за бракониерски набези или прекомерната консумация на риба и морски дарове.

Животните в горите по света са намалели наполовина от 1970 г. досега. Това сочи последен доклад на WWF по темата.

За тези 50 години огромен брой животни са сменили своето местоживеене и са напуснали горите заради унищожаване или увреждане на естествената им среда на живот в резултат на сеч, горски пожари или селскостопанска дейност.

Всички са поставени в риск - бозайници, земноводни, влечуги, птици, а най-потърпевши от промените са тропическите гори, като Амазонка. Именно към тях са насочени основните притеснения на природозащитниците, а най-мрачните прогнози са, че след години тези гори могат да се превърнат в савани.

Това движение на животински видове оказва сериозен ефект върху състоянието на дивите гори, а оттам и на всички нас. Тези кътчета природа са белите дробове на планетата и спомагат за регулирането на климатичните промени, пише Daily Mail.

Приматите, големите птици и други подобни животни изпълняват своята роля във възстановяването на горите и разпространението на семената на растенията. По този начин гората се разраства и поглъща повече въглероден диоксид, произвеждайки и повече кислород.

За да се спре по някакъв начин този притеснителен процес, от WWF предлагат на световните лидери през 2020 г. да се постигне "сделка между хората и природата". Контрол над глобалното затопляне, търговията с животни и изсичането на горите са само част от предложенията на организацията. /lifestyle.bg

Източник: dnesplus.bg