В последните години условията в „Български пощи” доста се промениха.

...
В последните години условията в „Български пощи” доста се промениха.
Коментари Харесай

Директорът на Български пощи смята, че те се модернизират, но обществото не го вижда

В последните години изискванията в „ Български пощи” много се трансформираха. Беше въведен и сменен програмен продукт. В последните 15 години толкоз технологии не са били вкарани. Това сподели в изявление за БГНЕС основният изпълнителен шеф на предприятието Деян Дънешки.
„ Когато пощите бяха водач и монополист на пазара през далечната 2005, 2006, 2008 година и имаше доста пари, нищо не е било направено. Тогава никой не е планувал, че електронната търговия ще се появи. А наш съперник преди 15 години се достави със програмен продукт за култивиране на електронни магазини. Вече и ние имаме, само че това се случи 15 години по-късно. Въпреки това ние не сме отстъпили пазара на никого. В множеството сегменти сме водач на пазара, отстъпваме единствено във връзка с куриерската услуга”, призна Дънешки.
Той акцентира, че „ Български пощи” се бори с конкуренция от 120 оператора на куриерски услуги и 7-8 лицензирани компании за универсална услуга. Според него пазарът е прекомерно кондензиран и на него няма място за толкоз участници, само че увери, че поставят старания да влязат в крайник с новите условия на времето и съумяват да оцелеят, въпреки и мъчно.
Дънешки посочи, че годишно в пощите се обработват над 60 млн. колета годишно .
„ Обемът по отношение на предната година нараства с няколко милиона. Променяме технологиите. Съвсем скоро внедрихме програмен продукт, с който обработваме пратките, което форсира процеса и улеснява нашите чиновници. По отношение на универсалната услуга ние държим по-високия % от размера на пазара. Имаме съществено занемаряване в куриерската част, защото главният й мотор е електронната търговия. Там има какво да догонваме. В последните години поставяме много старания, макар огромната пасивност на сдружението, да се появим на този пазар по-сериозно. От няколко дни работим с един електронен магазин. Надявам се, че това ще даде подтик в тази сфера и сдружението ще може да усили приходите си, а в следствие да може да си позволим да повишим и заплатите на чиновниците, тъй като те би трябвало да се изкарат, а не да ги чакаме от държавата”, изясни изпълнителният шеф.
Той разгласи, че с изключение на оповестените публични поръчки за закупуване на персонални защитни средства за чиновниците и ново работно облекло ще бъдат закупени коли на лизинг.
Купуваме най-евтините коли на пазара, които има. Взели сме коли с газови уредби, с цел да употребяваме по-евтиното гориво каквато е газта. Има потребност да ги възобновим, тъй като последните коли са купени през 2009 година и са на над 500 000 км. и съвсем 10 годишно потребление . Заради непрекъснатата им приложимост те постоянно се чупят, а това води до съществени разноски за поправки и поддръжка. Надяваме се, че замяната на тези коли ще спести стотици хиляди левове за поддръжка. Очаква се новите коли да дойдат до месец-два”, посочи Дънешки и добави, че покупката ще коства близо 4 млн. лв. като месечно сдружението ще заплаща към 70 000 лв. на месец в границите на 5 години.
Ще бъдат взети 80 товарни автомобила, вид „ баничарки”, 22 буса и 5 камиона, добави шефът и пресметна, че с въвеждането им в употреба пощите ще осъществят спестовност от към 180 000 лева за разноски за поправки, както и понижаване на разноските за гориво и смазочни материали с над 208 000 лева
На въпрос дали „ Български пощи” не са потъващ транспортен съд като БДЖ, шефът сподели, че не може да се прави аналог с железниците, тъй като модернизацията в пощите от дълго време е почнала .
„ Български пощи " никога не е потъващ транспортен съд. Ние се стараем да подобряваме софтуерния развой. В момента ще закупим скъпа машина за сортировка на пратките, което ще разреши да се обработват доста по-бързо. Тези машини, които ще купим, няма да ги заплаща страната. В момента аплайваме по един фонд, който е за качество. Той е основан преди години и в него вземат участие 196 страни, в които пощенски оператор е длъжен да извършва такива услуги. Всяка година всеки пощенски оператор прави отчисление към този фонд. Към момента в него сме натрупали 1 300 000 $. Кандидатствахме с план и бяхме одобрени”, съобщи Дънешки.
Той подчертава и на обстоятелството, че пощите не са единствено комерсиално сдружение, а те имат и обществена роля. Директорът посочи, че в тях работят близо 11 000 души и обслужват 3000 станции. Дънешки акцентира, че те носят писма на цена, избрана от Комисията за контролиране на известията, която се преценява с покупателната опция на популацията.
В момента носим писмо на цена от 65 ст. Кой частен пощальон може да се похвали с такава цена? Ние сме длъжни по Закон и Конституция да занесем пратките и в най-затънтеното място в България до момента в който съперниците ни може да избират до каква степен да носят и на каква цена. Те може да ни бият в огромните градове, само че не по този начин е във връзка с доставките в дребните обитаеми места, където сме водач ”, посочи шефът.
Дънешки акцентира, че се следи възобновление в потреблението на куриерските услуги и пощите. „ Международните колета в интервала 2016-2017 са нарастнали с 33%, а за петте месеца на тази година с 82%. Това са колета, които идват от Китай, Америка, Германия, Англия и други
Входящите колета са нарастнали с 32%, а за петте месеца на тази година с 48%. Международните колета - колетите до 2 кг. по отношение на предишните години са нарастнали - входящите с 2%, изходящите съвсем с 10%”, похвали се шефът.
Дънешки уточни, че от години в пощенските клонове, като се изключи че се изплащат пенсиите, се оферират разнообразни услуги като възнаграждение на артикули от уеб сайтове, възнаграждение на комунални услуги, застраховки, гражданска отговорност, както и даване на абонамент за вестници и списания. Според него тази палитра от разнородни услуги дава опция сдружението да усъвършенства финансовите си резултати и изрази убеденост, че предстоят хубави години за пощите е чиновниците ѝ.

напомня, че по-рано стана ясно, че управлението на „ Български пощи “ ЕАД и профсъюз „ Защита “, взаимно с омбудсмана Мая Манолова, реализираха единодушие за преустановяване на гладната стачка в сдружението.
Ръководството на пощите още веднъж удостовери уговорката си да изплаща ваучери и в допълнение заплащане за трудов стаж и професионален опит в контрактуваните размери, като всички други зародили въпроси се разискват в градивен разговор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР