В последните години от Черно море са изчезнали десетки видове

...
В последните години от Черно море са изчезнали десетки видове
Коментари Харесай

Бивш министър: Черно море умря пред очите ни

" В последните години от Черно море са изчезнали десетки типове риби - скумрия, платерини, рядко се среща и лаврак ", сподели Василев.  " Черно море умря пред очите ни. Първо изчезнаха над десетина типа риби. През 1968 година е бил последният индустриален улов на черноморска скумрия. След това последователно изчезнаха някои типове платерини. Запасите на други типове като лефер и лаврак доста рядко към този момент се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И към този момент съвсем няма индустриален улов на лаврак, огромен лефер, торук ", разяснява той, представен от Дарик.  

Освен замърсяването на морето, извънредно нездравословен е и уловът на цаца, тъй като цацата е в основата на хранителната верига. " Уловът на цаца е извънредно нездравословен. Да замре животът в Черно море, аргументите са две. Първо това е замърсяването и второ, е несъразмерният улов и траленето. Цацата е в основата на хранителната верига. Всички хищници се хранят с цаца. Прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби ", изясни Василев.  

" Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот, без тях сме за на никое място. Те въздействат и върху климата, дават ни и храна. Там се зараждат се циклони, антициклони и така нататък ", заключи Василев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР