В последните години на състезанията по тенис у нас се

...
В последните години на състезанията по тенис у нас се
Коментари Харесай

БФТ с политика за нулева толерантност към непристойното поведение на корта

В последните години на надпреварите по тенис у нас се следи наклонност на нарастване на непристойното държание от страна на някои играчи и съпътстващи лица. В тази връзка Българска федерация по тенис, и в частност Съдийската гилдия, ще стартира да ползва на започващия от през днешния ден календар политика на нулева приемливост към неспортсменското, неприличното и непристойното държание по време на шампионатите.

Подобна политика е възприета и в доста други страни, в това число европейски. Целта е основаване на равни условия за всички участници и в същото време премахване на опитите за неспортсменско държание посредством построго използване на Кодекса на държание и е в продължение на програмата на БФТ „ Тенисът – почтена игра ".

Главните съдии на надпреварите от държавния календар би трябвало да постановат директна дисквалификация в следните случаи:
- приложимост на неприлични и обидни думи и неприлични знаци (независимо от адресата)
- всевъзможни форми на закани, в това число вербални, и опити за физическа кавга
- явни опити за нечестна игра или лъжене в резултата.

За другите нарушавания на Кодекса на държание (некоректни дейности с топка и/или ракета, предоставяне на треньорски препоръки, други прояви на неспортсменско държание, в това число викове по време на игра и след спечелена/загубена точка, които пречат на съперника и на играта на прилежащите кортове, и т.н.) ще важи описаната в тенис правилниците и в Наредбата на БФТ „ точкова наказателна канара ": предизвестие → наказателна точка → углавен гейм и така нататък

Предложението за използване на нулева приемливост от Съдийската комисия бе подкрепено от Техническата комисия и Треньорския съвет и одобрено от Управителния съвет на БФТ.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР