В последните години много се говори за ползите от биотина

В последните години много се говори за ползите от биотина ...

Помага ли биотинът за растеж на косата?.


В последните години много се говори за ползите от биотина за косата, кожата и ноктите. На него се гледа като на вълшебна съставка. Препоръчва се да го използвате, ако косата ви е изтъняла, ако ноктите ви са чупливи, ако кожата ви не е еластична.

Ето какво трябва да знаете за биотина, според дерматологът Давал Банусали и трихологът Бриджет Хил, който говорят пред американския "Cosmopolitan".
Какво е биотинът? Освен биотин, той е наричан още витамин В7 или витамин H. Той е водоразтворим витамин, включен в широк диапазон на метаболитни процеси – както при хора, така и в други организми. Свързва се основно с обработването на мазнини, въглехидрати и аминокиселини в енергия. Ако имате недостиг на биотин в организма, д-р Банусали предупреждава, че косата ви може да започне да изтънява, а ноктите ви да започнат да се чупят. Може да си набавите витамина от много храни - месо, яйца, риба, ядки и някои млечни продукти. Ако хапвате редовно някои от тези храни, вероятността да имате недостиг на биотин, е малка.
Толкова ли е полезен за косата? Простата истина - няма достатъчно научни доказателства, че биотинът е ключът към пускането на много дълга коса. В миналото са били популярни хранителните добавки с биотин и се е смятало, че те карат косата да расте. "Повечето дерматолози се съгласяват - най-вероятно той не вреди, но ако вземате биотин, няма да видите съществена разлика в косата си", казва д-р Банусали. Витаминът ще ви помогне повече, ако имате недостиг на него. Още за биотинът четете в teenproblem.netПо публикацията работи: Ивета Иванова

Източник: dnes.bg