В последните години лошият шеф“ се е превърна в истинска

...
В последните години лошият шеф“ се е превърна в истинска
Коментари Харесай

Вреден за здравето

В последните години „ неприятният началник “ се е трансформира в същинска подигравка, която заема централна комедийна роля в голям брой сериали, филми и телевизионни излъчвания. Ако обаче фактически работите за подобен началник, то вие няма да намерите нищо занимателно в метода, по който той е изобразен в развлекателните шоута.

Изследователи от Бизнес учебното заведение към университета Харвард и от Станфордския университет са анализирали повече от 200 изследвания, с цел да схванат по-добре резултатите, които напрежението на работното място оказва върху хората. Те откриват, че терзанията, свързани със страховете, че може да изгубите работата си, усилват с към 50% вероятността да имате вложено здраве на работното място. Прекомерното натоварване в работата, от своя страна, усилва с 35% шанса да посетите болничното заведение, поради някакви проблеми, свързани с вашата специалност.

Несигурността и претоварването са два фактора, които разказват съвършено средата на работа, която основават неприятните шефове.  Негативните резултати от тези фактори, измерени от откривателите, са толкоз неприятни, колкото тези, от които страдат пасивните пушачи.

Освен това, неприятните шефове са доста по-често срещани, в сравнение с си мислите. Последните изследвания на Американската психическа асоциация демонстрират, че 75% от работещите в Съединени американски щати дефинират шефа си като най-лошата и стресираща част от своята работа, до момента в който 60% споделят, че в случай че имаха опцията да избират сред нов началник и покачване на заплатата, биха избрали първото.

Повече от явно е, че неприятните шефове имат отблъскващ резултат върху здравето и продуктивността на своите чиновници. Оттук и въпросът какво може да създадат хората, които са се озовали в тази нежелана обстановка? За страдание, разновидностите са малко.

Макар че 27% от работещите, които се оплакват от неприятни шефове, напущат работа, незабавно откакто си подсигуряват друго работно място, а други 11% напущат без даже да са си подсигурили нова работа, цели 59% не престават да работят за същите тези ужасни ръководители. Това е обезпокоително огромен брой хора, които живеят под непрекъснат стрес и напрежение. Ефектът от това върху тяхното психическо и физическо здраве е извънредно отрицателен.

Има доста теории, обясняващи аргументите хората да се помиряват с това да работят за неприятни шефове, вариращи от някаква форма на „ Стокхолмски синдром “ до преданост към компанията. В други случаи пък става въпрос за чиста проба мързел и незаинтересованост, които пречат на служащите да  положат нужните старания, с цел да си намерят по-добра работа. 

Проблемът е в това, че колкото повече време прекарвате с неприятния началник, толкоз по мъчно става да убедите себе си, че имате потребност от смяна. За това е толкоз значимо да се научите по какъв начин да разпознавате неприятните шефове допустимо най-рано. Ето няколко знака, за които би трябвало да внимавате:

Шефът ви унижава и омаловажава вашите достижения

Понякога на ръководителите им се постанова да дават противоположна връзка и мнения за вашето показване, които не звучат изключително прелестно. Това е неразделна част от работата на всеки водач. Има обаче шефове, които изпитват наслаждение от унижаването на своите чиновници. За тях не е задоволително просто да подлагат на критика работата ви – те желаят да ви „ слагат на място “ и да ви покажат кой командва парада. Ако имат опцията да създадат това обществено, те не биха се поколебали даже за секунда да го създадат. Макар че не желаете да работите за началник, който не може да оповестява неприятните вести и ви държи в незнание за вашето показване, несъмнено не желаете да работите и за подобен, който не стопира да ви подлага на критика и упреква за всички проблеми на компанията. Ако имате подобен началник, напуснете работа допустимо най-бързо, не си заслужава да вредите на здравето си.

Шефът ви не може да управлява страстите си

Шефовете също са хора, и те имат неприятни дни. Напрежението може да пристигна допълнително на вашия началник и да го накара да си изпусне нервите. Случва се и е разбираемо. Това обаче не би трябвало да се трансформира в нещо обикновено. Ако шефът ви изригва при най-малкото нещо, то това е знак, че е време да преосмислите кариерния си път. Независимо дали тези гневни прояви са ориентирани към вас, към неговите ръководители или просто към силите на природата, сходен метод на поведение не би трябвало да бъде толериран, тъй като той се популяризира като вирус в цялата компания и основава токсична работна атмосфера. Когато работят за подобен началник, хората стопират да показват мнението си и да споделят своите хрумвания, тъй като се опасяват от неговата реакция. Ако чуете шефът ви да крещи от офиса вместо да си кажете „ Какво по дяволите се случва? “ вие въздишате и си казвате „ Отново ли… “, то е пристигнало време да потърсите друга работа.

Шефът ви има нереалистични упования

Някои шефове гледат на чиновниците си по същия метод, по който дребните деца гледат на учителите си – като на хора, които не съществуват отвън подтекста на работата, хора, чиято еднаквост се базира на специалността им. Те не могат да възприемат обстоятелството, че чиновниците имат фамилии, отговорности и занимания. За тях значение имат само резултатите, които те реализират в работата. Ако имате възприятието, че шефът ви е отчаян от вас всякога, когато си тръгвате от работа в границите на предстоящото работно време, не се колебайте да напуснете.

Шефът ви счита, че разпоредбите не важат за него

Ако има едно нещо, което влудява всички работни, то това е началник, който споделя едно, а прави друго. Изключително мъчно е да намерите ентусиазъм и мотивация в лицето на човек, който ви постанова правила и правила на държание, които самият той не съблюдава. Не си губете времето с началник двуличник.

Да работиш за неприятен началник не е просто неприятно и дразнещо – това може да има изцяло действителни отрицателни последствия върху вашето психическо и физическо здраве. Ако сте се озовали в сходна обстановка, спрете да си казвате, че би трябвало да се стегнете и да преодолеете неудобството. Вместо това преценете какъв брой сериозен е отрицателният резултат от неговото управление и преориентирайте кариерата си, в случай че сметнете за належащо.

..........................

Травис Брадбери , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР