В последните години личната и индивидуална лавинна екипировка, с която

...
В последните години личната и индивидуална лавинна екипировка, с която
Коментари Харесай

След трагедията с младата Ния в Пирин: Шефът на ПСС обясни как да се предпазим от смъртоносните лавини

В последните години персоналната и самостоятелна лавинна екипировка, с която в света е признато да се върви, у нас навлиза от ден на ден и повече. Това сподели в студиото на " Денят стартира " шефът на ПСС Емил Нешев.

Припомняме, че в събота лавина погуби младата преводачка Ния Трейман.


Той изясни, че това са лавинни уреди, сонди, лопати, лавинни раници. Но като, че ли те навлизат най-вече в скиорските и сноуборд средите. Въпреки това обаче, може би се подценява тази екипировка, както от алпинисти, по този начин и от туристи и не доста от тях употребяват такова нещо. Докато в Европа и в света е признато с такава екипировка да се върви по какъвто и метод да си планината, сподели още Нешев.
Началникът на Планинската избавителна работа даде и потребни препоръки, когато излизаме в планината.

" Всяка планина има своите особености и съгласно тях и лавинната заплаха е друга. В момента в Пирин като че ли е най-висока лавинната заплаха, ориентировъчно към 4-та степен. Едно от най-важните неща във високата планина е, когато излизаме на преход да се съобразим с изискванията там, какви са теренните условия, както снежни, по този начин и метеорологични, какви са личните ни благоприятни условия дали да подобаващи за съответен маршрут, групата, с която тръгваме дали е еднородна, дали се движим по един и същи метод, дали оборудването ни е подобаваща за този маршрут - безкрайни фактори. Задължително е мобилните телефони да бъдат заредени ", уточни Нешев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР