В последните години интересът към Марс е много по-голям, отколкото

...
В последните години интересът към Марс е много по-голям, отколкото
Коментари Харесай

Провал ли е новата мисия на NASA на Марс

В последните години ползата към Марс е доста по-голям, в сравнение с към Луната. А повода са всички футуристични проекти на персони като Илон Мъск, които си показват по какъв начин след десетилетия ние, хората, ще заселим и Червената планета.

Преди това обаче е належащо тя да бъде обширно проучена и да се отговори на главния въпрос - какви са изискванията за живот там и съществувал ли е в миналото изобщо живот.

С тази задача през вчерашния ден, 30 юли, NASA изстреля петия си, най-модерен марсоход - Perseverance . Той полетя към Космоса дружно с ракетата Atlas V от базата Кейп Канаверал във Флорида.
 Снимка 490283

Три часа след сполучливото изстрелване обаче, командният център на земята загуби връзка с ракетата и марсохода на борда. От NASA признаха, че изпитват механически усложнения , тъй като ракетата е влезнала в " безвреден режим " и извършва единствено някои съществени функционалности. Така тя кръжи из Космоса, без да може да бъде следена.

От организацията считат, че проблемите се дължат на прекомерно изстудяване на част от галактическия транспортен съд, до момента в който той е прекосявал през сянката на Земята. В момента се прави инспекция на " здравословното положение " на Atlas V и се чака скоро да се върне в естествения си режим на работа, предава Business Insider.

NASA's Perseverance Mars rover and Ingenuity helicopter set to launch https://t.co/O2k9AAT8TM pic.twitter.com/z7peKr6rdK
— New Scientist (@newscientist) July 29, 2020
Ако това се случи, ровърът с размерите на автомобил, оборудван с всички последни технологии, се чака да кацне на Марс през февруари 2021 година Точното място за приземяването му е в центъра на необятния 45 километра кратер Джезеро - регион, в който се допуска, че преди е имало езеро и е съществувал живот , предава Space.

След сполучливото си приземяване марсоходът се заема със задачата си - да търси признаци на живот и да събира проби, които по-късно да се изследват на Земята. Компания ще му прави пробният хеликоптер Ingenuity, който пък ще снима панорамни изображения на Червената планета и ще дава взор и от друга вероятност.

NASA launches Perseverance, its most sophisticated Mars rover to date
https://t.co/yQo0DSlrPf pic.twitter.com/s6GUw5aqtg
— PIX11 News (@PIX11News) July 30, 2020  Обединените арабски емирства, сондата
Големият пробив на Арабските емирства в Космоса

Става пренаселено, освен на Земята

От NASA счита, че това е доста значима задача освен за Съединени американски щати, само че и за целия свят. За реализирането й са вложени два милиарда и 400 милиона $ . Агенцията стартира проучването на Марс още преди шест десетилетия, само че в този момент всичко са обнадеждени, че огромните открития са в действителност близо.

Did life ever exist on Mars? I hope to find out. To do so, I’m headed to Jezero Crater, where an ancient river delta may preserve the signs I’m looking for.#CountdownToMars pic.twitter.com/NMiW8pxyhF
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) July 27, 2020
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР