В последните години информацията за това как да бъдем здрави

...
В последните години информацията за това как да бъдем здрави
Коментари Харесай

Как да познаем добрия пробиотик

В последните години информацията за това по какъв начин да бъдем здрави и да решим един или различен здравословен проблем е безусловно неуправляема. Много хора се допитват до Интернет за всевъзможни болежки, признаци и неразположения, търсейки препоръки за облекчение на едно или друго положение. Ако има ранглиста за най-популярните търсения по здравословни тематики в мрежата, евентуално пробиотиците ще са някъде из челните места.

За какво са нужни пробиотиците, по какъв начин да ги употребяваме и какъв тип пробиотик да изберем са въпроси, на които всеки човек е търсил отговор най-малко един път в живота си, а една от първите асоциации с „ пробиотик “ е думата „ антибиотик “.

Преди години на никого не беше ясно за какво приемът на антибиотици е добре да бъде комбиниран с пробиотик, само че достъпът до информация промени и това. Сега даже и децата знаят, че когато пият антибиотик, се постанова комбинирането му с пробиотик. А се постанова, защото антибиотиците нямат капацитет да разграничават положителните от неприятните бактерии и убиват всичко наред, причинявайки от време на време нови главоболия (гъбични инфекции, стомашно-чревни неразположения и т.н.). За да ги избегнем, е наложително антибиотикът и пробиотикът да бъдат одобрявани паралелно, а пробиотикът още 7-10 дни след привършване на лекуването.

Правилото за банкет на антибиотик е просто, само че наложително за съблюдаване – да има период от най-малко 2 ча̀са сред банкет на антибиотик и пробиотик (а най-добре 3 или 4 ча̀са), както и да се заобикалят горещи храни и питиета най-малко 10-15 минути преди и след банкет на пробиотик.

Нуждата от пробиотици обаче не всеки път е наложена поради антибиотично лекуване – от време на време те са средството, което ни оказва помощ да се оправим с провокациите от промяната на средата, в която живеем, от пътешестване до далечна дестинация, от периодично повтаряне на хранителни режими или от потребността да подпомогнем организма при разнообразни диети. Често пробиотици се одобряват превантивно, изключително за предотвратяване от летни вируси, или в случай че имаме подозрения, че сме приели храна със подозрително качество.

 iStock/Getty Images

„ Модерният “ метод на живот, т.е. пропускане на хранения, хранене на крайник, недоспиване, стрес, тютюнопушене, алкохол и банкет на медикаменти, се отразява пагубно на стомашно-чревния тракт. Понякога минават години преди признаците на несъответствието в чревната флора да се проявят, различен път провалите стават ясни по-бързо. А като се има поради, че над 80% от имунните ни кафези се намират точно в червата, излиза наяве за какво систематичният метод към постигането на положително здраве постоянно стартира от червата. Обичайно първите признаци на чревен дисбаланс са свързани с чувство за издут стомах, увеличено газообразуване, куркане на червата, запек или диария, а от време на време и периодично повтаряне на последните две положения.

Често се откриват и дефицити на избрани субстанции (витамини и минерали), защото храната не може да бъде обработвана вярно и потребните субстанции в нея – извлечени и усвоени от организма. Ако страдате от едно или повече от тези неразположения, целесъобразно е да приемате пробиотици най-малко в продължение на 2-3 месеца, с цел да се подсигурява пълноценно възобновяване на чревната флора. Но защото на пазара има стотици типове пробиотични артикули и е мъчно човек да се ориентира, ето няколко рекомендации:

Информирайте се какви са пробиотичните култури в продукта (най-предпочитани и проучени са свойствата на лактобацилите и бифидобактериите), както и в какво количество са жизнеспособните култури. Това е значим индикатор, защото пробиотичните бактерии са чувствителни към факторите на средата и процеса на произвеждане и като предписание, след пакетиране, броят на жизнеспособните бактерии следва да понижава.

Потърсете информация за жизнеспособността на включените в продукта бактерии до края на периода на валидност и обърнете внимание показва ли се в листовката дали даденото количеството живи бактерии е все още на влагането им в продукта или към края на периода на валидност, както да вземем за пример е в пробиотика Допелхерц® актив Лакто-Про, който подсигурява 4 милиарда живи пробиотични бактерии към края на периода на валидност на продукта.

Добре е пробиотичните бактерии да бъдат комбинирани с пребиотик (като инулин), който извършва ролята на храна за бактериите, а съществуването му подкрепя растежа и развиването на пробиотичните бактерии, както и положителното храносмилане. Търсете артикул със стомашно-устойчиви капсули, които резервират културите живи, преминавайки през стомашната киселина, до момента в който стигнат до червата, където да стартират да работят.

 DoppelHerz

Що се отнася до това какъв брой пъти дневно да приемате пробиотика, доста по-лесно и комфортно е да е веднъж на ден – изключително в случай че се постанова да приемате и антибиотик, както и да съдържат задоволително на брой капсули в една кутийка. Допелхерц® актив Лакто-Про да вземем за пример идва с 20 стомашно-устойчиви капсули в една опаковка, което го прави изцяло задоволителен за 20-дневен банкет.

На последно място, само че не по значимост – информирайте се добре какви са бактериалните варианти в продукта. В човешкия чревен микробиом са открити над 10 000 разнообразни типа бактерии! Те извършват разнообразни функционалности, само че много от тях могат и да се припокриват, по тази причина е по-добре да се одобряват пробиотични артикули с по-разнообразен състав. Отново добър избор и по този аршин е немският Допелхерц® актив Лакто-Про със своите 5 разнообразни бактериални варианта – три на лактобацили и два на бифидобактерии.

В допълнение към тях е вложен и витамин В2 за поддържане на обикновено положение на епитела, в това число и на чревната лигавица, както и витамин В6 - за естествена функционалност на имунната система. Продуктът е подобаващ и за вегетарианци и е безвреден за дълготрайна приложимост.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР