В последните години имаше серия от протести на хората с

...
В последните години имаше серия от протести на хората с
Коментари Харесай

Управляващите обсъждат два варианта за подпомагане на хората с увреждания

В последните години имаше серия от митинги на хората с увреждания

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Играта на Борисов с " тука има, тука няма " оставка на обществения министър

Бисер Петков остава на поста си
12 юни 2018
Премиерът Борисов е приел оставката на обществения министър Бисер Петков
11 юни 2018 За обезпечаване на месечна парична помощ на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще са нужни спомагателни сред 270 млн. и 450 млн. лева единствено за идната година. Става въпрос за най-тежките случаи – т.е. за хората с 90 и над 90% трайно понижена продуктивност и с потребност от непозната помощ, които са към 80 хиляди души. Това демонстрират планове на общественото ведомство, с които " Капитал " разполага.

Числата варират според от модела на подкрепяне – дали е в размер на една минимална работна заплата или е почасова ставка, която за 2019 година се пресмята на 3.50 лева Предложението е една от концепциите за смяна на нормативната база, която касае хората с увреждания. Тези планове дружно със законопроекта за персоналната помощ на омбудсмана Мая Манолова евентуално ще бъдат разисквани на съвещание на работната група във ведомството.

Опитът за решение на проблемите на хората с увреждания идва след серия митинги на майки на деца, които имат потребност от спомагателна помощ и грижи, откакто навършат пълноправие. Заради разрастването на палатковите лагери на протестиращите общественият министър Бисер Петков първо подаде оставка. След изказвания на майките и синдикатите в отбрана на обществения министър обаче тя беше оттеглена.

Какъв е казусът

Сега обществената помощ за развъждане на дете с увреждане се стопира, когато то навърши 18 години. Така то остава единствено с инвалидна пенсия. Родителите на деца с увреждания упорстват да се уреди законодателно въпросът с така наречен персонална помощ, т.е. нуждаещите се да получават средствата съгласно самостоятелна оценка на потребностите.

В момента има няколко стратегии, по които се обезпечава финансова поддръжка за хората с увреждания. Една част от тях са към общините, а друга - към структурите на общественото министерство. Според протестиращите обаче те не дават отговор на потребностите им. " Програмите за персонален помощник са към общините и са ориентирани към безработните и в случай че някоя майка на дете с увреждане се добере до такава стратегия, е подложена на ужасни унижения. Дава й се гумена престилка, с която да гледа детето си. За това облекло се усвояват доста пари ", изясни Кристина Николаева от Сдружението за отбрана правата на хората с аутизъм пред " Нова TV ".

Протестиращите упорстват Народното събрание да одобри направения от омбудсмана Мая Манолова законопроект за персоналната помощ. Текстовете, с които " Капитал " разполага, плануват страната да отпуска в допълнение възнаграждение за персонален помощник или юридическо лице, което предлага сходна услуга. От финансовата аргументация към плана излиза наяве, че сега страната е планувала и изплаща за асистентски услуги 170 млн. лева по две стратегии. Идеята на плана е уреждането на въпроса с персоналната помощ да се вмести в границите на този бюджет. Ако приемем, че нуждаещите се от персонален помощник хора са 80 хиляди, тези средства са незадоволителни. Според специалисти ще са нужни в допълнение 200 млн. лева

Разделение измежду протестиращите

Синдикати и работодателите желаеха незабавно привикване на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на което да се прегледат настояванията и предложенията на тези хора. Заседанието е планувано за вторник. На него главно ще се дискутира какъв модел за подкрепяне на нуждаещите се да се одобри. Проблемът е, че сред самите протестиращи няма единодушие по въпроса. Родителите на деца с увреждания, които стачкуват в палатковите лагери, упорстват Народното събрание да одобри законопроекта на Мая Манолова. Идеята е, че в случай че той влезе непосредствено в Народното събрание, приемането му ще стане по-бързо, тъй като готвените промени от общественото министерство първо би трябвало да минат през публично разискване, да се одобрят от Министерския съвет и едвам тогава ще стигнат до Народното събрание.

Законопроектът на омбудсмана обаче не се утвърждава от организациите на хората с увреждания, които вземат участие в националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Причината е, че съгласно тях той взема решение проблемите единствено на хората с увреждания над 90%, само че не и на останалите. Зам.-председателят на националния съвет Адриана Стоименова съобщи пред bTV, че законопроектът на омбудсмана е неправдив. " Това, което доста мощно ни тормози, е, че той е ориентиран само към по-тежките случаи – те са към 75 хиляди лица и спадат към първа група с непозната помощ ", сподели тя.

Протестиращите в палатковите лагери майки обаче считат, че организациите на хората с увреждания са срещу законопроекта за персоналната помощ, тъй като с него се засягат ползите им.

" С приемането на този закон ще се настъпят най-много ползите на национално представителните организации на хората с увреждания. Те имат статут на национално представителни, тъй като им се дава държавна дотация в границите на 5 млн. лева на година, с цел да извършават услуги към общността, само че те не правят никакви услуги ", съобщи Кристина Николаева. Тя е безапелационна, че парите би трябвало да отидат при хора, които имат най-голяма потребност. " Те получават обществени пенсии от 120 лева и 70-80 лева добавка и с това живеят индивидът с увреждане и майката ", прибавя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР