В последните години има едно безхаберие - уважението към професионалиста

...
В последните години има едно безхаберие - уважението към професионалиста
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Не може за всеки конкретен случай да се реагира с промяна в закон

В последните години има едно безхаберие - уважението към професионалиста и специалиста го няма. От там идват проблемите у нас, съгласно проф. Огнян Герджиков. Той разяснява акциите в хазарта, опитите да се уеднаквят наказванията сред малолетни и възрастни и акциите на галвния прокурор Иван Гешев пред Българска национална телевизия.
По думите у водната рецесия в Перник е неточност, която демонстрира липса на професионализъм. Няма задоволително виновни служители да наблюдават за ВиК мрежите, има големи загуби по старите тръби и доста хора трябвало да се замислят.
За акциите на прокуратурата
Проф. Герджиков разяснява акциите на прокуратурата отпред с новия основен прокурор Иван Гешев по отношение на ареста на някогашния министър на околната среда и водите Нено Димов, инспекциите в Комисията по
хазарта и изговането на двама съветски шпиони. По думите му не е неприятно тези, които имат в себе си власт, да я упражняват.
" Не всеки може и аз персонално не бих могъл да бъда обвинител. Самият Гешев има силата, има куража и има устойчивостта да го направи ", похвали проф. Герджиков обвинител номер едно.
За дебатите за промени в Конституцията за смяна на пълномощията на основния прокурор, проведени от президента Румен Радев, проф. Герджиков призна, че фактически обвинител номер едно разполага с огромна власт, за което нямало подозрение, само че това не значело, че е недостижим.
" Така както той е определен и назначен, по същия път той може да бъде свален. Не е чак толкоз недостижим, като владетел, който над него да е единствено Господ. Няма такова нещо ", посочи някогашният длъжностен министър председател.
Според проф. Огнян Герджиков колкото е по-стабилна Конституцията, толкоз по-добре приказва за страната. Ако вземем да я променяме ден през ден - не е добре. Иначе нямало неприятно да се организират съвещания за промени в Конституцията и да се чуват разнообразни отзиви.
" Държавата не може да си разреши да одържави
хазарта . Много апелирам законодателят да не потегля да нарушава конституцията. " Ако това се случи - в случай че страната одържави хазарта, Конституционният съд ще анулира този закон, изясни той в чисто юридически аспект.
" Много апелирам главният закон да се съблюдава. Лотарията не може да бъде държавна - и да желаеме към днешната дата не може ", акцентира юристът.
Иначе в неюридически аспект, съгласно някогашния длъжностен министър председател нацията се зомбира с хазартните игри. Проф. Герджиков е смутен за нашествието на
хазарта по малкия екран за това кой е спечелил и каква сума. Той даде за образец по какъв начин на една бензиностанция човек заредил бензин за 10 лв., а взел лотарийни билетчета за 30 лева
Хазартът работи ужасно навъзпитателно и би трябвало да има надзор на страната, само че не одържавяване, настоя юристът.
За наказателната отговорност за пълнолетни и възрастни
Изравняване на наказателната отговорност на навършилите пълноправие с малолетните би било злополука . Това го няма на никое място в цивилизования свят, настоя някогашният длъжностен министър председател проф. Огнян Герджиков (27 януари - 4 май 2017 г.).
Хубаво било, че министър председателят приел опечалените родители на убитата Андреа от Галиче, само че не може за всеки конкректен случай да се реагира със законодателни промени . С това проф. Герджиков е не може да се съгласи.
Според него цялостното равнене на наказателната отговорност сред пълнолетни и малолетни ще покаже, че България се намира " някъде в епохата на Средновековеието ".
Друг бил въпросът какъв брой би трябвало да бъде редуцирано наказването за тежки закононарушения. Проф. Герджиков уточни, че по целия свят има съкращаване на наказването за малолетни, само че границите били разнообразни.
" Би могло да се намерения да се създадат корекции, само че не и съществени ", изясни юристът и добави, че един огромен проблем в страната ни е възпитанието и образованието. Той акцентира, че в случай че нацията ни желае да бъде просперираща, би трябвало да бъде образована.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР