В последните години географията на Формула 1 се промени сериозно

...
В последните години географията на Формула 1 се промени сериозно
Коментари Харесай

Кой плаща най-много, за да е домакин на Формула 1?

В последните години географията на Формула 1 се промени съществено – стартовете се усилват, до 23 тази година, има от ден на ден надпревари на Арабския полуостров и завръщането на Щатите е към този момент факт.

През този сезон в Близкия изток ще има 4 надпревари: Бахрейн за началото на акцията, Саудитска Арабия, Катар и Абу Даби, където ще е финалът на сезона. Съответно, това са и пистите, които заплащат най-висока такса, с цел да са част от календара на Формула 1, като при Бахрейн и Ауби Даби има и в допълнение утежнение за закрепената им позиция.

В Бахрейн заплащат 52 милиона $ на съревнование, като имат контракт до края на 2036 и това сега е най-дългият настоящ договор за старт от Формула 1. Мястото на Саудитска Арабия в календара коства 55 милиона $, това на Катар – също 55 милиона $, а Абу Даби заплаща 42 милиона $. Според информация на racingnews365.com най-високата такса е за Азербайджан – таксата за надпреварата в Баку е 57 милиона $.
 Формула 1 се цели към „ съвършения календар “ за бъдещите сезони Формула 1 се цели към „ съвършения календар “ за бъдещите сезони
В Европа най-високата цена е за Гран При на Унгария – 40 милиона $, а както стана ясно, към този момент и Монако заплаща такса – тя е закрепена на 20 милиона $, като се оформя от твърда сума 10 милиона $ плюс % от туристическия налог в страната.
 Президентът на ФИА се отхвърли от контрола върху Формула 1 Президентът на ФИА се отхвърли от контрола върху Формула 1
Има и две надпревари, които не заплащат такса. Това са Маями и Лас Вегас – там Формула 1 взе участие в разноските, с цел да се развие и разпространява сполучливо конкуренцията преди да стартира Либърти Медия да печели пари от тези два старта.
 Либърти Медия желае да махне президента на ФИА? Либърти Медия желае да махне президента на ФИА?
Годишно приходите от такси за образуване на надпревари са 711 милиона $ – това са парите, които оформят главната част от годишните доходи на Формула 1, от които се разпределят приходите на тимовете, изплащани от ФОМ.
 Пускат спомагателни билети за Гран При на Австралия Пускат спомагателни билети за Гран При на Австралия
Таксата на Австралия е 37 милиона $, на „ Имола ” – 21 милиона $, на Испания – 25 милиона, на Канада – 32 милиона, на Австрия – 25 милиона, на Англия – 26 милиона, на „ Спа ” – 22 милиона, на „ Зандвоорт ” – 32 милиона, на „ Монца ” – 25 милиона, на Сингапур – 35 милиона, на Япония – 25 милиона, на Остин – 30 милиона, на Мексико – 30 милиона и на Бразилия – 25 милиона.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР