В последните години две млади принцеси се опитаха да избягат

...
В последните години две млади принцеси се опитаха да избягат
Коментари Харесай

Принцеса Хая и златната клетка

В последните години две млади принцеси се пробваха да избягат от своя татко, всемогъщия емир на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум след мъчителни драми, почтени за трилър и в последна сметка претърпели неуспех. Сега шестата брачна половинка на емира - принцеса Хая бинт Ал-Хюсеин, която избяга в Лондон - желае отбрана от английското правораздаване.

В Обединените арабски емирства - стратегическа страна в Персийския залив - случаите с " принцесите бунтарки " станаха център на медийното внимание и разбуниха духовете в Дубай, който пази в цялостна поверителност протичащото се в ръководещото семейство. Градът-държава ръководи доста деликатно имиджа си в чужбина на значим интернационален финансов център и парадайс на лукса за туристите с гигантските си търговски центрове и все по-впечатляващи и съвременни небостъргачи.

Това лято обаче, 45-годишната Хая, шеста брачна половинка на владетеля на емирството от 2004 г,. провокира сензация, като избяга в Лондон от 70-годишния си брачен партньор.

Впоследствие тя предприе невиждана процедура против брачна половинка си, като изиска във вторник пред съдията по фамилни каузи в лондонския Висш съд да получи мярка за отбрана от насилствен брак, какъвто може да бъде натрапен на едно от двете деца на двойката.

Хая изиска също мярка за отбрана от издевателства, както и защита за децата си.

Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, от своя страна, изиска децата му да бъдат върнати в Дубай.

Двудневното чуване в лондонския Висш съд продължи и през вчерашния ден.

Родена и израсла в Йордания, Хая, която е получила обучение в елитни английски частни учебни заведения и е приключила Оксфордския университет, е олицетворение на модерната мюсюлманка.

" Златна клетка "

" Жените би трябвало да осъзнаят силата си ", довери тя през 2016 година пред женско списание в емирството.

" Владетелят на Дубай написа стихове за своето разрушено от бягството на жена си принцеса Хая сърце, само че поради метода, по който се отнася към двете си дъщери, които държи затворени, той наподобява демонстрира толерантност към дамите само, когато те стоят затворени в златната си клетка ", означи при започване на юли в Туитър шефът на организацията " Хюман райтс уоч " Кен Рот, имайки поради принцесите Латифа и Шамса, дъщери на емира.

Преди време двете принцеси се пробваха да избягат, само че без триумф.

През март 2018 година 32-годишната Латифа ал Мактум разгласи във видеозапис в Ютюб, че желае да избяга от страната. С насълзени очи тя сподели, че в " течение на три години е била затворена и измъчвана " от татко си след първия й опит за бягство през 2002, когато била на 16. Тя го подлага на критика " че мисли само за имиджа си " и е " унищожил живота на толкоз хора ".

" Записвам това видео при положение, че нещата се провалят ", споделя тя. Видеото беше оповестено, защото опитът, подхванат на 24 февруари 2018 година и заслужен за трилър, в действителност се проваля с гръм и тропот.

С помощта на финландска другарка принцесата съумява да напусне града-държава, с цел да се качи скрито в крайбрежието на прилежащото султанство Оман на американска ветроходна яхта. В нощта на 4-ти против 5-ти март обаче, в интернационалните води покрай индийския щат Гоа, яхтата " Ностромо " е арестувана от индийския боен флот, описаха пред Агенция Франс Прес притежателят на плавателния съд - французинът Ерве Жобер - и финландската другарка на принцесата Тина Яухиайнен.

Двамата чужденци споделят, че са били отведени в Дубай, затворени на скрито място, а след това експулсирани. Колкото до принцесата, от този момент тя не се е появявала обществено и евентуално продължава да е в Дубай.

На 17 април 2018 година дубайското държавно управление най-накрая наруши мълчанието си по този необикновен случай, потвърждавайки, че принцесата е била " върната " при фамилията си и се усеща " добре ".

" Дрогирана "

Базираната във Англия организация " Задържана в Дубай ", с която Агенция Франс Прес се свърза и която твърди, че оказва правна помощ на жертвите на несправедливости в Емирствата, означи, че " ситуацията на принцесите Хая и Латифа изваждат нескрито сериозните нарушавания и даже узаконени злоупотреби на правосъдната система в ОАЕ, изключително що се отнася до правата на дамите ".

Във видеото си от март 2018 година принцеса Латифа изясни, че е била дамгосана от участта на по-голямата си сестра, принцеса Шамса, също щерка на емира на Дубай. През 2000 година, едвам 18-годишна, Шамса, която евентуално е родена през 1981 година, се пробвала да избяга от татко си, до момента в който била във почивка в Англия.

Според описа на Латифа след двумесечно бягство младото момиче било намерено, било " дрогирано ", отведено в Дубай с частен аероплан и затворено. " Тя е лишена от всякаква независимост, заобиколена е с медицински сестри и би трябвало да взема медикаменти, които управляват съзнанието й ", твърди Латифа.

През ноември 2018 година ОАЕ беше хазаин на Световна среща на върха за толерантността, жигосана от правозащитни организации като двуличие поради практиките в страната, хвърлила, съгласно организациите, в пандиза голям брой правозащитници като Ахмед Мансур, наказан през 2018 година на 10 години затвор, и университетския учител Насер Бин Гаит, получил същата присъда през 2017

 

Луси Пейтерман и Стюарт Уилямс от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР