В последните година-две всички забелязахме драстичното повишаване на цената на

...
В последните година-две всички забелязахме драстичното повишаване на цената на
Коментари Харесай

Най-скъпите градове за живеене през 2023 г.

В последните година-две всички забелязахме фрапантното повишение на цената на живота. Независимо къде се намирамe по земното кълбо, разноските ни сигурно са скочили. Според международния показател на Economist Intelligence Unit, покачването е със 7.4%, което е по-малко от миналогодишното (8.1%). 
 Кои са най-скъпите улици в света и кой е българският кандидат в класацията
Българската улица в класацията за най-скъпите в света

Пето авеню е първо, само че и Витошка е в класацията

При цените на комуналните услуги се следи рекордно ниска инфлация. Не същото обаче може да се каже за питателните артикули, при които продължава да се следи съществено нарастване. И макар че прогнозите са за продължаващо гладко понижаване на инфлацията, опасности като климатичните промени и военните спорове могат да доведат до ново повишаване на стоките от първа нужда.

На фона на идните празници, за които ще би трябвало да похарчим повече от предходната година, обръщаме взор и към обичайна ранглиста за най-скъпите градове в света. Worldwide Cost of Living за 2023 година проучва 173 огромни, сравнявайки повече от 400 обособени цени на 200 продукта и услуги. Той изключи Каракас във Венецуела, където цените са се повишили с 450% от 2022 година насам.
 Сан Франциско

Сан Франциско

10. Сан Франциско

9 и 8. Тел Авив и Копенхаген

7. Париж

6. Лос Анджелис

5. Хонконг

4 и 3. Ню Йорк и Женева

2 и 1. Цюрих и Сингапур
 Женева

Женева

Градът-държава Сингапур и швейцарският Цюрих си разделят челното място в тазгодишната ранглиста. Цюрих заема по-предна позиция спрямо 2022 година поради цената на швейцарския франк заедно с високите цени на питателните артикули, стоките за бита и отдиха.

В Сингапур пък най-скъпи са облеклата и превозът. Миналата година той делеше върха с Ню Йорк, само че в този момент американският мегаполис пада по-надолу и се изравнява с другия швейцарски представител - Женева.

Хонконг е единственият азиатски град, който попада в топ 10. Важно е да се разясни, че осмото място се отсъжда на Тел Авив пред експлоадирането на спора сред Израел и Хамас през октомври. 
 Хонконг

Хонконг

По-надолу в листата са съветските градове Москва и Санкт Петербург, които означават едни от най-резките спадове - надлежно със 105 места до 142 и 74 места до 147 в тазгодишната ранглиста. Това се дължи най-много на срутва на рублата след експлоадирането на войната в Украйна, предава CNN.

Хранителните артикули и алкохолът са най-скъпи в Азия, до момента в който стоките за бита, превозът и отдихът излизат най-скъпо в западноевропейските страни. Комуналните услуги пък са с най-високи цени в Съединени американски щати.
 Най-опасните градове в Европа
Най-опасните градове в Европа

Ето по какъв начин наподобява топ 10

Едни от най-евтините градове в света, които са на дъното на класацията за 2023 година, са Дамаск, Техеран и Триполи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР