В последните два месеца бяхме свидетели на две наводнения в

...
В последните два месеца бяхме свидетели на две наводнения в
Коментари Харесай

Дренчев от „Възраждане“: Ловеч се управлява на принципа „след нас и потоп“, а потопът не закъснява

В последните два месеца бяхме очевидци на две наводнения в област Ловеч в резултат на проливните дъждове. Припомняме, че тогава улиците на регионалния град се трансфораха в реки. Бяха наводнени голям брой здания, изби и офиси.

Във връзка с това направихме питане по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) към кмета на община Ловеч, като поставихме четири значими въпроса:

• Кога и от кого е изработен планът за отводняване на централната градска част, кой е органът, който е направил надзора над проектирането и каква сума е заплатена за този план?

• Кога и от кого е изпълнен планът за отводняване на централната градска част, каква сума е заплатена и кой е органът, правил инвеститорския контрол?

• Коя е компанията, която дава отговор за поддържането на отводнителната система (тръби и шахти), какви средства са изразходвани за тази активност от началото на 2023 год. и кой следи дали шахтите и тръбите се поддържат в нужното положение?

• Какви ограничения ще предприеме община Ловеч, с цел да избегне наводняването на улици, тротоари, магазини и жилищни здания при идващото рухване на дъжд и градушки?

В последна сметка получихме отговор. В него се споделя, че отводняването на бул. „ ;България " и бул. „ Мизия " не е изпълнявано по обособен план, а е включено за осъществяване като част от строително-монтажните работи (СМР) по план, осъществен по Оперативна програма “Регионално развитие” 207-2013 година Разбира се, за реализатор е определена компания, за която е обществена загадка в Ловеч, че е доближена до ГЕРБ и Бойко Борисов.

Стойността на контракта е малко над 8 млн. лв. с Данък добавена стойност. Няма обособен план за отводняване на централната градска част, като тези действия са заложени по плана за рехабилитация на бул. „ ;България " и бул. „ Мизия ".
Друг значим миг от питането ни е по отношение на почистването на отводнителните шахти и речните корита. Община Ловеч е сключила контракт на 05.01.2023 година с общинската компания ЕКО ЕАД - Ловеч тъкмо с предмет на активност разчистване на нагоре изброените неща. От началото на контракта до 31.05.2023 година са изплатени 7698 лева за почистващи действия.

В отговора на община Ловеч не излиза наяве в кои месеци са изплащани тези пари и защо тъкмо са дадени -за разчистване на корита на реки или шахти, или и двете, както и дали е правено разчистване на отводнителните шахти и речните корита през месец април и май. При последното наводняване на Ловеч през юни още веднъж улиците бяха реки. За разчистване на речни корита и шахти община Ловеч е платила съвсем 8000 лева, а община Троян - 80 000 лв.. Уж спестените пари от бюджета на общината са платени десеторно от жителите, които са оставени сами да покриват вредите от наводненията. В края на мандата Общинският съвет и кметът на града ръководят на правилото „ след нас и потоп ", а потопът не закъснява!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР