В последните дни страната ни е изправена пред една наистина

...
В последните дни страната ни е изправена пред една наистина
Коментари Харесай

От Национална мрежа за децата искат отговори от полиците за Стратегията за децата

" В последните дни страната ни е изправена пред една в действителност истерична обстановка. В обществените медии се води война и родители се изправят против родители, с цел да бранят децата си от несъществуващи демони, които ще им вземат децата и ще ги изнасят в чужбина. Спори се да си бием ли децата и по какъв начин по този начин ще ни не разрешават „ символичното пошляпване “ и „ дисциплиниращия пестник “ – по този начин ни лишават престижа на родители. Поставя се под подозрение патронажната грижа, тъй като била метод да наблюдават фамилиите и да набелязват бели деца за обмен в чужбина. Щеше да е смешно, в случай че не беше ужасно. Защото този публичен яд се излива към дребното останали хора в подкрепящите специалности, които така и така са доведени до ръба – обществени служащи, учители, психолози, здравни посредници. "
Така стартира публично мнение от " Национална мрежа за дедцата ", оповестено в уеб страницата на организацията. Ето цялостния текст на писмото:
" Осъзнаваме ли в действителност, че страната, това не са политиците, а това сме всички ние жителите и публичният контракт, който следваме, с цел да живеем дружно? Държавата, това са и системите за публични услуги, на които ние разчитаме – учебни заведения, лечебни заведения, съд, общини, обществени служби. Познаваме ли работата им или в този момент внезапно разбираме, че има Закон за протекция за детето, че имаме Конвенция за правата на детето и десетки още основополагащи документи, които работят от години? Да, те не постоянно работят добре. И нашата роля като жители и като цивилен организации е да желаеме промени и да участваме в процеса на възстановяване на тези публични услуги и на законите, да пожелаваме от институциите. Но това става с съответни оферти и с съответна работа, с изтъкване на съответни параграфи от документите, които не поддържаме, а не с неопределен и тролски хейт в обществените мрежи и разпространение на неистини, под чийто байрак се събират протестиращи групи.
Тази обстановка е още по-интересна и заради обстоятелството, че вълнението на родителите и плануваните митинги са подбудени не от някакъв действителен зложелател, даже не от някаква законодателна смяна, а от един програмен и експертен документ – Националната тактика за детето, в който няма и една дума, която да оправдава страховете, митовете и пропагандата, които се изливат в онлайн пространството.
Да, би трябвало да признаем, че е извънредно комфортно на някои политически кръгове, които водят предизборна акция сега, публичният спор да се измества от действителните проблеми и недоволството на жителите, към измислени чудовища като „ ще ни вземат децата “. Полезно е за някои политически кръгове публичната сила и неодобрение да се насочват против полезностите на демокрацията и правата на хората и децата. Вие сами можете да си извършите изводите кои са тези политически кръгове.
Твърде тревожно е обаче, че държавните институции, които са създатели на този документ, мълчат и комфортно оставят родителите да влизат в битка между тях. Премиерът отдръпна тактиката. Никой от хората на високи държавни позиции, с дребни изключения и прекомерно неенергично, не излезе да изясни на обезпокоените хора каква е тази Стратегия, за какво се приготвя и какво планува тя. Въвежда ли някакви промени и какви. Да отговори на въпросите на обезпокоените родители. Това обикновено ли е?
Затова ние от Национална мрежа за децата, която сплотява 152 цивилен организации от цялата страна, които работят всекидневно с над 76 000 деца и техните фамилии и които поддържат над 13 500 експерти, които подкрепят децата в цяла България, призоваваме българските политици да излязат и да приказват. Знаем, че след две седмици предстоят избори. Именно по тази причина би трябвало да излезете и да говорите намерено – вие подкрепяте ли Националната тактика за детето, подкрепяте ли полезностите в нея или не, ангажирате ли се да организирате политики в помощ и поддръжка на родителството?
Ние като гласоподаватели желаеме отговори от вас, с цел да гласуваме осведомено.
А българските родители призоваваме да се върнем към нормалността. Да четем, да се осведомяваме, да имаме сериозно мислене, да пожелаваме действителни дейности, а не да се подвеждаме от агитация и подправени вести и да сеем социална ненавист.
Всеки от родителите, които са дейни и пазят една или друга позиция тези дни, има своите страхове. Всеки желае най-хубавото за децата си. Но не всеки е специалист и не всеки има времето да прочете един документ, който в действителност цели да помогне точно на тях да отглеждат по-спокойно и сигурно за бъдещето своите деца.
Затова призоваваме родителите: дано да бъдем сериозно мислещи жители, а не въздържан електорат, който се води от евтина агитация и да насочим напъните си към работа за една по-добра България, в която родителството и грижата за детето ще заеме в действителност централно място в държавните политики.
Настояваме за ясна позиция от българското държавно управление за преодоляване на изкуствено раздухваната нервност, която стартира да заплашва публичната сигурност.
Ако не го създадем за себе си, изискуем го най-малко на нашите деца. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР